Cyprus je na tom lepšie, než očakávali veritelia

Hospodárska recesia na Cypre by tento rok mala byť miernejšia, než sa zahraniční veritelia pôvodne domnievali, okrem iného vďaka súkromnej spotrebe.

18.05.2014 07:53
debata

Vyplýva to z najnovšieho hodnotenia krajiny, ktoré vykonal Medzinárodný menový fond a Európska únia a o ktorom informoval cyperský minister financií. To vzbudzuje nádeje, že by sa Cyprus mohol vrátiť na finančné trhy skôr, než sa všeobecne očakáva.

Minister financií Charis Georgiadis uviedol, že podľa nového odhadu by hrubý domáci produkt mohol tento rok klesnúť o 4,2 percenta namiesto doteraz očakávaných 4,8 percenta.

Cyperská ekonomika si aj v minulom roku počíňala lepšie, než sa očakávalo, hoci vlani v marci musela požiadať o zahraničnú pomoc v objeme desiatich miliárd eur. Jej súčasťou bolo aj zhabanie nepoistených vkladov v dvoch najväčších bankách a uzavretie druhej najväčšej banky. Vlani ekonomika klesla o 5,4 percenta, čo bolo o viac ako dva percentuálne body menej než sa čakalo.

„Ukázalo sa, že cyperská ekonomika je odolnejšia než mnohí očakávali, a to hlavne vďaka jej hlavným sektorom – cestovnému ruchu, službám a lodiarstvu,“ povedal Georgiadis novinárom. „Bolo konštatované, že sme dosiahli pokrok vo všetkých sektoroch ekonomiky,“ dodal podľa agentúry Reuters. Krajina je podľa neho na ceste k dosiahnutiu ekonomického rastu v budúcom roku. Problémy však pretrvávajú. Patrí medzi ne slabý bankový sektor, ktorý sa stretáva s veľkým objemom zlých úverov.

Veritelia uskutočnili už štvrtú kontrolu plnenia podmienok záchranného úveru. Georgiadis teraz očakáva, že by Cyprus mohol dostať ďalšiu splátku zo sľúbeného úveru do konca júna. Krajina by mala dostať viac ako 600 miliónov eur.

Súčasné plány počítajú s návratom Cypru na medzinárodné finančné trhy do konca roka 2015. Podľa zdrojov by sa však krajina vzhľadom k svojmu doterajšiemu výkonu mohla vrátiť na trhy skôr. Georgiadis sa zatiaľ vyhol priamej odpovedi na túto otázku a uviedol, že prípadný skorší návrat na trhy by musel byť prerokovaný v parlamente.

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #ECB #trojka veriteľov #Cyprus