Slovensko ešte nie je ohrozené, v zásobníkoch je dosť plynu

Pre Slovensko nie je prípadné pozastavenie dodávok plynu, ktorým hrozí ruský prezident Putin pre nesplatené ukrajinské dlhy, teraz vážnou hrozbou. Čoskoro je leto. V zásobníkoch v Európe je dostatok plynu, hovorí energetický expert Jonas Grätz z Centra pre bezpečnostné štúdie v Zürichu.

16.05.2014 10:49
debata (4)

Prečo ruský prezident Vladimir Putin žiada od Ukrajiny platby za plyn vopred?
Je to súčasť stratégie. Situácia na východnej Ukrajine je nejasná, možno Rusko aj stratilo istý vplyv. Putin sa rozhodol, že sa sústredí na plynovú otázku. Aj preto, aby ukázal, že má rôzne nástroje na to, ako ovplyvniť situáciu. Zaťahuje do nej Európu.

Z akého dôvodu? Poslal list európskym lídrom. Chce ich dostať k rokovaciemu stolu o Ukrajine. Je to zaujímavý problém. Môže sa to totiž rôzne zvrtnúť. Ak sa bude Európa skutočne zaujímať o Ukrajinu, môže vyvinúť aj istý tlak na Rusko, čo sa týka cien plynu. Takže je to dvojsečná zbraň. Putin však chce ukázať, že to má v rukách on.

Keď Rusko obmedzí alebo zastaví tok plynu, čo to znamená pre Slovensko ako krajinu závislú od odberu aj tranzitu ruského plynu?
V tejto chvíli to nie je vážna hrozba. Čoskoro je leto. V zásobníkoch v Európe je dostatok plynu. Slovensko sa k nemu môže dostať. Dlhodobé prerušenie dodávok plynu by mohlo byť problematické. Ale stále si myslím, že Putinova stratégia je v prvom rade politická.

V akom zmysle?
Hovorí Európe, že ak prevzala záštitu nad Ukrajinou, má za ňu platiť. Vysokopostavení ruskí predstavitelia to hovoria už viac týždňov. Že Kyjev je problémom Európy, že EÚ pomohla súčasnej ukrajinskej vláde k moci, preto sa musí postarať o tento problém. Je to spojené aj s plynovodom South Stream. Rusko odkazuje Európe, že ak chce plyn, musí sa postarať o Ukrajinu. Ale aj o South Stream.

O plynovod, ktorý obchádza Ukrajinu.
Áno. A zdá sa, že táto stratégia sa Rusom darí. Niektoré členské štáty Európskej únie podporujú tento projekt. Maďarský premiér Viktor Orbán sa tento týždeň stretol so šéfom Gazpromu Alexejom Millerom. Predseda vlády jasne povedal, že k plynovodu South Stream neexistuje alternatíva. Ukrajina bude podľa neho nestabilná, ale plyn potrebujeme. Takže riešením je South Stream. Situácia na Ukrajine tak pomáha Rusku. Krajiny, ktoré potrebujú plyn, si radšej zvolia Moskvu. EÚ sa snaží vyvinúť tlak na Gazprom, ale nie som si istý, ako sa situácia vyvinie.

Za Ukrajinu teda budeme musieť zaplatiť?
Áno. Stane sa to. Medzinárodný menový fond už o peniazoch rozhodol. Európa však môže povedať, že vyrieši problém Ukrajiny, no cena plynu musí byť nižšia. Celá situácia sa teda dá brať ako príležitosť, že Západ Putinovi ukáže, že chce problém riešiť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Vladimir Putin #Ukrajina #dodávky plynu #energetická bezpečnosť