Gazprom už chystá pre Kyjev faktúru. Bez jej zaplatenia plyn nebude

Ruský plynárenský monopol Gazprom potvrdil, že zastaví dodávky plynu na Ukrajinu, ak nedostane za júnové dodávky zaplatené dopredu.

12.05.2014 19:15
debata (30)

Šéf Gazpromu Alexej Miller v pondelok agentúre Itar-Tass povedal, že v utorok odovzdá ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz faktúru na jún a bude ju chcieť zaplatiť do 2. júna. Ak Ukrajina nezaplatí, zastaví dodávky.

Gazprom tvrdí, že mu Ukrajina dlhuje za dodávky plynu 3,51 miliardy USD a v posledných týždňoch už niekoľkokrát varoval, že ak Ukrajina dlh nesplatí, bude požadovať platby za dodávky vopred, napísala agentúra Reuters.

Gazprom je hlavným dodávateľom plynu do Európy, dodáva do regiónu zhruba 30 percent plynu, ktorý sa tu spotrebuje. Zhruba polovica týchto dodávok ide cez Ukrajinu.

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan minulý týždeň vyhlásil, že krajina nemôže platiť vopred pri súčasnej cene, ktorú jej Gazprom účtuje. Podľa neho Naftogaz predložil Gazpromu minulý mesiac niekoľko návrhov na vyriešenie problému s dodávkami, ktorý by mohol ohroziť aj dodávky do celej Európy, vrátane návrhu na zafixovanie ceny na 268,5 dolára za 1000 metrov kubických až do konca platnosti kontraktu, odstránenie podmienky „vezmi alebo plať“ a revízie súčasnej úrovne dlhu Ukrajiny za dodávky ruského plynu. Rusko zatiaľ na ukrajinské požiadavky oficiálne neodpovedalo. Moskva odmieta rokovať s novou vládou, ktorá podľa nej nie je legitímna.

Ukrajina sa snaží zmeniť podmienky dohody z roku 2009 uzatvorenej za vlády expremiérky Julie Tymošenkovej. Podľa týchto podmienok musí Ukrajina kúpiť stanovený objem plynu, či už ho potrebuje alebo nie, za cenu 485 dolárov za 1000 metrov kubických, čo je najvyššia cena v celej Európe.

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vlani odmietol asociačnú dohodu s Európskou úniou, hneď potom Rusko cenu pre Ukrajinu znížilo až na 268,5 dolára. Teraz však Rusko trvá na platnosti starej zmluvy a žiada staré ceny.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina