Ukrajina dostala pomoc, prepadá sa však do recesie

Ukrajina, ktorá stojí na pokraji vojnového konfliktu, získala prvú časť dohodnutej úverovej pomoci od Medzinárodného menového fondu (MMF). Ukrajinská centrálna banka nedávno oznámila, že krajina dostala zhruba 3,2 miliardy dolárov. Viac ako miliarda dolárov smerovala do devízových rezerv banky a zvyšok do štátneho rozpočtu.

11.05.2014 08:15
debata (27)

MMF koncom apríla schválil dvojročný program hospodárskej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 17 miliárd dolárov, ktorý má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky. Pomoc MMF podľa expertov zároveň otvorí dvere k ďalším medzinárodným pôžičkám v objeme okolo 15 miliárd dolárov.

Táto pomoc však nie je pre ukrajinskú ekonomiku liek. Skôr sa ju snaží udržať pri živote, aby náš východný sused nemusel vyhlásiť štátny bankrot. O problémoch ukrajinského hospodárstva svedčí aj fakt, že podľa prognóz tento rok spadne do hlbšej recesie, ako sa očakávalo. Revolta proruských separatistov totiž ochromuje činnosť na priemyselnom východe krajiny a odrádza zahraničných investorov.

Podľa prieskumu agentúry Reuters, na ktorom sa zúčastnili experti 12 bánk a brokerských spoločností, hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok zníži o 4,3 percenta. Uvedený odhad je mediánom, na ktorý nemajú vplyv extrémne hodnoty. Prezrádza však prehlbujúci sa pesimizmus oproti prieskumu z predošlého mesiaca. V ňom ekonómovia predpokladali pokles ukrajinského HDP o 3,2 percenta po stagnácii v minulom roku a miernom raste o 0,2 percenta v roku 2012.

Ukrajinská centrálna banka síce potvrdila, že krajina získala prvú časť dohodnutej úverovej pomoci od MMF, ale ekonómovia očakávajú, že výsledkom nebude nič viac ako krátkodobá stabilizácia hrivny, ktorá oproti doláru tento rok zatiaľ klesla takmer o tretinu.

MMF sa už koncom marca predbežne rozhodol, že Ukrajine poskytne úverovú pomoc v objeme 14 až 18 miliárd dolárov. Šéfka MMF Christine Lagardeová v apríli vyhlásila, že predpokladaný objem pomoci je dostatočný na to, aby Ukrajina mohla uhradiť všetky svoje záväzky. Ukrajinský parlament predtým na druhý pokus schválil protikrízový zákon počítajúci s úspornými opatreniami, ktoré MMF v rámci dohody o pôžičke požaduje. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk pri schvaľovaní tohto zákona upozornil, že Ukrajina sa ocitla na pokraji ekonomického a finančného kolapsu. Ak by neprijala odporúčania MMF, mohla by jej ekonomika tento rok klesnúť až o desať percent.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina