Britská ekonomika sa vracia do lepších časov pred krízou

Ekonomická aktivita v Británii by sa mala v najbližšej dobe dostať nad úroveň zo začiatku roka 2008, teda z obdobia pred príchodom finančnej krízy. Na konci apríla sa nachádzala len necelých 0,2 percenta pod touto úrovňou. Vyplýva to podľa serveru BBC z nových odhadov britského inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum NIESR.

10.05.2014 18:45
debata

Agentúra Reuters upozornila, že Británia v hospodárskom oživení zaostáva za niektorými ďalšími veľkými vyspelými ekonomikami, napríklad za Spojenými štátmi a Nemeckom. V týchto krajinách sa hospodárska aktivita vrátila na predkrízovú úroveň už v roku 2010.

Inštitút NIESR zvýšil odhad tohtoročného rastu britskej ekonomiky na 2,9 percenta z predtým predpokladaných 2,5 percenta. Rast v budúcom roku teraz odhaduje na 2,4 percenta namiesto pôvodných 2,1 percenta. Predpokladá, že rast sa bude pohybovať okolo 2,4 percenta aj v ďalších dvoch rokoch. V minulom roku britská ekonomika stúpla o 1,7 percenta, teda najprudším tempom od roku 2010.

Zlepšujúce sa hospodárske vyhliadky posilňujú očakávania, že britská centrálna banka pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb zo súčasného rekordného minima 0,5 percenta. Väčšina ekonómov podľa agentúry Reuters predpokladá, že úroky v Británii stúpnu počas nasledujúcich 12 mesiacov, teda skôr než v Spojených štátoch či eurozóne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #HDP