Draghi oslabil euro, naznačil ďalšie uvoľnenie menovej politiky

Euro sa vo štvrtok voči doláru vyšplhalo na najvyššiu úroveň za dva a pol roka, neskôr však o svoje zisky prišlo. Jednotná európska mena totiž zamierila nadol po tom, čo šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi naznačil možnosť ďalšieho uvoľnenia menovej politiky v eurozóne.

08.05.2014 20:42
debata (11)

Euro voči doláru počas dňa vystúpilo až na 1,3992 USD, teda na najvyššiu úroveň od novembra 2011. Okolo 16:15 SELČ sa však predávalo iba za 1,3874 USD. Oproti stredajšiemu záveru tak vykazovalo pokles o približne štvrť percenta, napísala agentúra Reuters.

ECB vo štvrtok podľa očakávania ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na rekordnom minime 0,25 percenta. Draghi však uviedol, že ECB je pripravená uskutočniť na budúci mesiac nové opatrenia na podporu ekonomiky eurozóny, ak to budú vyžadovať aktualizované ekonomickej prognózy.

„Prostredníctvom tlačovej konferencie signalizovali, že v júni je pravdepodobné zníženie (úrokových) sadzieb, čo zastavilo rastu eura,“ povedal analytik devízových trhov Martin Schwerdtfeger z maklérskej spoločnosti TD Securities.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #Mario Draghi