Česi možno budú mať slabšiu korunu dlhšie, než plánovali

Česká národná banka minulý rok intervenciami oslabila českú korunu na úroveň 27 korún za euro z predošlej úrovne približne 25 korúna za euro. Chcela týmto krokom zabrániť riziku poklesu cien - deflácie.

04.05.2014 19:58
debata (13)

Aktuálny vývoj inflácie podľa analytikov naznačuje, že česká centrálna banka by mohla intervenčný režim opustiť neskôr než doposiaľ plánuje. Aktuálne prognóza ČNB počíta s ukončením režimu na začiatku roka 2015, niektorí analytici ale nevylučujú pokračovanie intervencií do roku 2016. Ekonómovia sa zhodujú, že na menovom zasadnutí bankovej rady v stredu 7. mája ČNB nechá úrokové sadzby bezo zmeny a nezmení ani prístup k devízovým intervenciám.

„Aktuálny vývoj inflácie ukazuje, že obnova nebude tak rýchla a že intervencie majú šance skončiť až na jar 2015, teda niekoľko mesiacov po pôvodnom pláne. Index spotrebiteľských cien, teda inflácie, zatiaľ výrazne nezareagoval na intervenčné opatrenia,“ uviedol analytik Home Credit Michal Kozub. Inflácia v Česku sa teraz pohybuje okolo 0,2 percenta.

Zaujímavé teda bude podľa analytika spoločnosti Akcenta Miroslava Nováka sledovať, ako sa pomalší rast spotrebiteľských cien zo začiatku tohto roka premietne do novej prognózy. Tú ČNB zverejní v stredu.

„Pomalší návrat inflácie k cieľu totiž znamená jediné – vyššia pravdepodobnosť, že ČNB bude držať korunu nad hladinou 27 CZK/EUR dlhšie ako len do začiatku roka 2015. To, že sa tak stane, vidím veľmi reálne. A vôbec by som nebol prekvapený, keď bude intervenčný záväzok v platnosti ešte na začiatku roka 2016,“ uviedol.

Aj podľa analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška by ČNB pravdepodobne mohla znížiť tohtoročný výhľad pre infláciu. „Je preto možné, že aj s vyšším výhľadom na rast HDP bude ČNB indikovať neskoršie ukončenie svojej intervenčnej devízovej politiky, ako v doteraz predpokladaný termín na začiatku roka 2015,“ uviedol.

„Ak sa vývoj ekonomiky výraznejšie neodchýli od poslednej prognózy ČNB, malo by k uvoľneniu kurzových stavidiel dôjsť niekedy v prvom štvrťroku budúceho roka,“ uviedol hlavný ekonóm Patria Finance David Marek. Pokiaľ však ČNB prehodnotí odhad vývoja inflácie k nižším hodnotám, povedie to k posunu okamihu opustenia intervenčného systému a následného zvyšovania úrokových sadzieb, dodal.

Devízové ​​intervencie spustila ČNB v novembri pre uvoľnenie menových podmienok a ako opatrenie proti deflácii.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koruna