V patentovom spore platí každý, Samsung 119 miliónov, Apple 158 tisíc

Spoločnosti Samsung a Apple porušili niektoré patenty svojho konkurenta, musia zaplatiť odškodné. Rozhodol o tom súd.

03.05.2014 08:56
Apple iPhone 5S gold Foto: ,
Apple iPhone 5S gold
debata

Juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics porušila dva patenty týkajúce sa technológií pre inteligentné telefóny svojho amerického konkurenta firmy Apple. Spoločnosti Apple preto musí zaplatiť ako odškodné sumu 119,6 milióna dolárov. Rozhodol o tom podľa agentúry AP federálny súd v Kalifornii. Aj Apple porušil najmenej jeden patent Samsungu a má zaplatiť 158 400 dolárov.

Spoločnosť Apple pôvodne požadovala od Samsungu odškodné vo výške 2,2 miliardy dolárov a obvinila juhokórejskú firmu z porušenia piatich patentov. Samsung, naopak, obvinil Apple z porušenia dvoch jeho patentov, ktoré sa týkajú použitia fotoaparátu a prenosu videa u inteligentných telefónov.

Samsung sa predvlani stal najväčším svetovým výrobcom inteligentných telefónov a z prvej priečky zosadil svojho rivala. Obe firmy vedú od apríla 2011 niekoľko právnych sporov ohľadom patentov súvisiacich s inteligentnými telefónmi i počítačovými tabletmi. Právnu bitku odštartovala sopoločnosť Apple, keď obvinila Samsung, že „otrocky“ kopíruje jeho prístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Samsung #smartfón