Rusko sa sťažuje na úniu, že bráni Gazpromu vlastniť európske plynovody

Rusko podalo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) sťažnosť na Európsku úniu za jej reguláciu európskeho energetického trhu.

01.05.2014 16:23
debata (64)

WTO v piatok oznámila , že Moskva požiadala o rokovania s Bruselom ohľadom „tretieho energetického balíčka“ EÚ z roku 2009, ktorý mal v únii otvoriť trhy s plynom a elektrickou energiou. Rusku sa nepáči najmä ustanovenie, podľa ktorých nesmie jeho monopolný vývozca plynu Gazprom vlastniť európske plynovody.

Ruská žiadosť WTO sa týka podľa agentúry Reuters požiadaviek EÚ na prístupy k sieťam prepravy plynu a prenose elektriny, ktoré nútia ruského dodávateľa ako Gazprom predávať svoje aktíva v EÚ. Moskva napadá aj ďalšie opatrenia týkajúce sa ťažby, dodávok a prepravy plynu a elektriny. Podľa Ruska sú regulácie EÚ v rozpore s dohodami WTO o službách a subvenciách.

Členovia WTO majú všeobecne 30 dní na to, aby začali konzultácie s cieľom vyriešiť spor dohodou. Po 60 dňoch bez výsledku môže sťažujúci sa člen požiadať WTIO o zriadenie rozhodcovského panelu.

Rusko vstúpilo do WTO pred necelými dvoma rokmi a odvtedy má niekoľko obchodných sporov s EÚ a Japonskom. EÚ a USA uvalili na niektorých ruských predstaviteľov a firmy zákazy vstupu a zablokovali im majetky za kroky Moskvy voči Ukrajine.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Gazprom #WTO