Fed opäť obmedzí podporu americkej ekonomiky

Americká centrálna banka (Fed) od budúceho mesiaca znovu obmedzí svoju podpornú menovú politiku.

01.05.2014 07:36
debata

Menový výbor Fedu v stredu podľa očakávania rozhodol, že nákupy dlhopisov, ktoré majú stimulovať ekonomický rast, sa znížia o ďalších desať miliárd dolárov na zhruba 45 miliárd dolárov mesačne.

Fed znížil nákupy dlhopisov už štvrtýkrát za sebou, celkovo o 40 miliárd dolárov. Rozhodnutie bolo jednomyseľné. Fed kupuje dlhopisy v snahe zraziť dlhodobé úrokové sadzby, aby podporil tvorbu pracovných miest a objem investícií.

Banka uviedla, že americký trh práce už od Fedu nepotrebuje tak veľkú pomoc. Potvrdila aj zámer, že chce udržať krátkodobé úrokové sadzby na nízkej úrovni ešte „značnú dobu“ od ukončenia nákupu dlhopisov. Program by sa mohol skončiť koncom tohto roka a väčšina ekonómov očakáva, že úroky neporastú najmenej do polovice budúceho roka.

Menový výbor Fedu sa na záver dvojdňového zasadnutia vyjadril optimisticky k výkonu ekonomiky. Hospodárstvo sa podľa neho po prudkom spomalení rastu v zimnom období teraz zotavuje. Ekonomika by mala naďalej „expandovať miernym tempom a podmienky na trhu práce sa budú ďalej postupne zlepšovať“. Rovnaké hodnotenie použil Fed tiež v texte, ktorý vydal po predchádzajúcom zasadnutí v marci, upozorňuje agentúra Reuters. Podľa Fedu sa zdá, že výdavky domácností rastú oveľa rýchlejšie, ale firemné investície smerujú mierne dole.

Investori na vyhlásenie výrazne nereagovali. Akcie si teda udržali predchádzajúce zisky a ceny vládnych dlhopisov po oznámení Fedu nepatrne klesli. Kurz dolára voči euru ani japonskému jenu sa zásadnejšie nezmenil.

„Trh to očakával. Pokračujú v znižovaní, ich výhľad sa nezmenil,“ komentoval rozhodnutie Fedu analytik maklérskej spoločnosti LPL Financial John Canalla. „Fed teraz používa autopilota,“ dodal. Doterajší vývoj podľa neho potvrdzuje, že Fed by mohol zvýšiť úrokové sadzby v druhej polovici budúceho roka.

Stredajšia správa amerického ministerstva obchodu ukázala, že ekonomika Spojených štátov rástla v prvom štvrťroku ročným tempom 0,1 percenta, čo bol najpomalší rast od konca roka 2012. V predchád­zajúcich troch mesiacoch sa hrubý domáci produkt zvýšil o 2,6 percenta a analytici čakali spomalenie rastu pre extrémne chladné počasie len na 1,2 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #dlhopis