Ukrajinci odkázali Gazpromu: Znížte nám cenu, zaplatíme vám dlh

Ukrajina urýchlene zaplatí ruskému Gazpromu svoj ​​dlh za odobratý plyn v sume 2,2 miliardy dolárov, ak Gazprom ako monopolný vývozca ruského plynu vráti cenu na pôvodne dohodnutú úroveň 268 dolárov za tisíc kubíkov. Navrhol to v pondelok ukrajinský premiér Arsenin Jaceňuk.

28.04.2014 16:02
Gazprom Foto: ,
Ruský plynárenský gigant Gazprom - logo
debata (53)

Oznámil tiež , že jeho vláda a štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz začali u medzinárodnej arbitráže v Štokholme proti Gazpromu kroky za prudké zvýšenie ceny plynu.

Jaceňuk dodal, že ruská strana má na odpoveď na návrh Kyjeva 30 dní. „Ak do 30 dní nedôjde k dohode …, obrátime sa na tribunál, aby náš spor s ruským monopolom vyriešil,“ povedal Jaceňuk. Gazprom sa k návrhu Kyjeva podľa agentúry Reuters zatiaľ nevyjadril.

Gazprom na začiatku apríla ohlásil zvýšenie ceny plynu pre Ukrajinu najprv o 44 percent na 385,50 dolára a o dva dni neskôr Moskva zaviedla vývozné clo, čím cena vystúpila na 485 dolárov. To je o zhruba 80 percent viac než zlacnená cena 268,50 dolára za tisíc kubíkov, na ktorej sa Ukrajina s Ruskom dohodla vlani pred politickou krízou v krajine v rámci vzájomnej hospodárskej zmluvy. Tá ale padla po februárovom zvrhnutí ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

Gazprom navyše tento mesiac naúčtoval ukrajinskému Naftogazu čiastku 11,4 miliardy dolárov za to, že vlani neodobral zazmluvnený plyn. Čiastku pripísal Gazprom k doterajšiemu ukrajinskému dlhu 2,2 miliardy dolárov.

Moskva hrozí, že pre dlh za plyn zastaví Ukrajine dodávky. Spor o plyn eskaluje v čase, keď je Ukrajina s Ruskom vo vážnom politickom konflikte.

Ukrajina sa v pondelok dohodla so Slovenskom na spätných dodávkach plynu (viac v článku Slovensko podpísalo memorandum s Ukrajinou o dodávkach plynu). Spolu s dodávkami z Maďarska a Poľska tak dokážu krajiny Európskej únie dodať na Ukrajinu približne 16 až 17 miliárd metrov kubických plynu, čo už je výrazný podiel na celkovom ukrajinskom dovozu

Ukrajinský dovoz sa za normálnych okolností pohybuje okolo 40 miliárd kubíkov ročne. Minulý týždeň ale Gazprom naúčtoval Kyjevu novú dlžnú čiastku za to, že namiesto dohodnutých 41,6 miliardy kubických metrov od neho odobral len 12,9 miliardy kubíkov.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina