Rusi strácajú tempo, ekonomika môže čoskoro spadnúť do recesie

Tempo rastu ruskej ekonomiky sa bude v zostávajúcich tohtoročných štvrťrokoch blížiť nule. Už od druhého kvartálu jej hrozí, že by sa mohla dostať do recesie. Uviedol to v nedeľu podľa agentúr Reuters a AFP šéf oddelenia strategických prognóz na ruskom ministerstve financií Maxim Oreškin.

21.04.2014 17:13
debata (68)

Ministerstvo hospodárstva podľa neho odhaduje, že ruská ekonomika v tohtoročnom prvom štvrťroku oproti predošlému kvartálu po úprave o sezónne vplyvy klesla, a to o 0,5 percenta.

„Zdá sa, že v druhom štvrťroku budeme mať opäť záporné číslo medzikvartálneho rastu. Ministerstvo financií v skutočnosti nevylučuje technickú recesiu,“ dodal podľa AFP. Za technickú recesiu sa považuje pokles hrubého domáceho produktu v dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch.

Tempo rastu ruskej ekonomiky v posledných rokoch výrazne spomaľovalo. Podľa mnohých expertov sa vyčerpáva súčasný model, ktorý spočíva vo zvýšených cenách za ruskú ropu a plyn a ďalšie energetické zdroje, napísala AFP. V celom minulom roku tempo rastu ruskej ekonomiky prudko spomalilo na 1,3 percenta z 3,4 percenta v predchádzajúcom roku. Ukrajinská kríza potom spôsobila, že v tohtoročnom prvom štvrťroku medziročné tempo rastu zvoľnilo na 0,8 percenta z dvoch percent v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Západné krajiny pre postup Moskvy voči Ukrajine uvalili sankcie na vybraných ruských predstaviteľov a pohrozili aj hospodárskymi sankciami voči Rusku. Napätie viedlo k výraznému odlivu kapitálu z Ruska.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP