Putin dostane na varovné listy o plyne spoločnú odpoveď z Bruselu

Európska komisia odpovie v mene krajín EÚ na list ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý únii napísal pre spor o plyn s Ukrajinou. Odpoveď bude so štátmi konzultovať.

14.04.2014 18:41
debata (15)

V pondelok to v Luxemburgu povedal slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Svojich kolegov z členských krajín únie Lajčák informoval aj o svojich rokovaniach v Kyjeve s tamojším premiérom Arsenijom Jaceňukom a ministrom energetiky Jurijom Prodanom o spätných dodávkach plynu na Ukrajinu zo slovenského územia. Ukrajinský minister bude podľa neho v utorok o problematike rokovať na Slovensku. „Budeme to konkrétne riešiť,“ dodal Lajčák.

Slovensko je kľúčovou krajinou na zabezpečenie plynu pre Ukrajinu. Dodávky plynu cez slovenské územie by znížili energetickú závislosť Kyjeva na Rusku. Bratislava ale požaduje od Európskej únie záruky, že po prípadnom začatí spätných dodávok zemného plynu zo Slovenska dostane za plyn zaplatené.

Ruský prezident minulý štvrtok v liste európskym štátnikom pohrozil, že zastaví dodávky zemného plynu na Ukrajinu, ak Kyjev včas neuhradí svoje záväzky. Spoločnosť Gazprom uvádza, že dlh Ukrajiny za dodávky plynu sa vyšplhal na 2,2 miliardy dolárov.

Ruská monopolná firma zvýšila ceny plynu pre Ukrajinu o 81 percent na 485,50 dolára za 1000 metrov kubických z predchádzajúcich 268,5 dolára. Pre porovnanie, európski zákazníci Gazpromu platia za ruský plyn v priemere 370 až 380 dolárov za 1000 metrov kubických.

V liste, medzi ktorého adresátmi bol aj slovenský premiér Robert Fico, Putin upozornil, že Ukrajina by mohla plynovú krízu riešiť odčerpaním suroviny určenej Európe.

Putin v liste informoval vybraných európskych predstaviteľov o „kritickej situácii“ spôsobenej ukrajinským dlhom za plyn a o možnom vplyve dlhu na dodávky tejto strategickej suroviny do Európy. Situácia podľa Kremľa si vyžaduje rýchle riešenie, najlepšie cestou konzultácií ministrov hospodárstva, financií a energetiky.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina