Ruské akcie a rubeľ klesajú, cena ropy rastie

Ruské akciové trhy a rubeľ klesajú, zráža ich dole situácia na Ukrajine. Tá zároveň zvyšuje cenu ropy.

14.04.2014 10:26
debata (7)

Ruské akciové trhy začali týždeň výrazným poklesom po tom, čo sa počas víkendu vystupňovalo napätie na Ukrajine. Dole zamieril tiež ruský rubeľ. Akciový index moskovskej burzy MICEX klesol o 1,2 percenta na 1346 bodov. Index burzy RTS, kde sa ceny akcií stanovujú v dolároch, sa prepadol dokonca o 1,9 percenta na 1178 bodov.

Rubeľ voči doláru oslabil o percento na 36 RUB a voči euru o 0,7 percenta na 49,83 RUB, napísala agentúra Reuters. " Eskalácia (napätie na Ukrajine) prudko zvyšuje riziko občianskej vojny na Ukrajine," uviedli analytici spoločnosti Bank of America Merrill Lynch. „Celý tento vývoj je jasne negatívny pre trh a obnovuje obavy z ďalšej vlny sankcií (voči Rusku) zo strany Západu,“ dodali.

Aj euróspke akcie reagujú na situáciu negatívne. Európsky akciový index STOXX 50 o 10:25 SELČ klesol oproti minulému týždňu približne o 0,4 %.

Svetové ceny ropy sa v pondelok tiež zvýšili pre rast napätia na Ukrajine. Obavy z vojenskej konfrontácie medzi Moskvou a Kyjevom prevážili nad očakávaným nárastom dodávok z Líbye a nad slabými vyhliadkami pre čínsky dopyt, napísala agentúra Reuters. Okolo 09:00 SELČ sa cena severomorskej ropy Brent zvýšila o 75 centov na 108,08 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI zdražela o viac než pol dolára na 104,30 dolára za barel.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #ropa #akcia #Rusko