Šéf ukrajinského Naftogazu: Kým rokujeme, neplatíme

Šéf ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev vidí len dve možnosti ako sa vyhnúť výpadku dodávok plynu: buď zníži Gazprom cenu alebo dostane plyn zo Západu.

12.04.2014 13:12
debata (84)

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz prestala platiť za dodávky plynu a táto situácia má trvať, kým rokovania o cene ruského plynu nedospejú k záveru. Uviedol to v sobotu podľa agentúry Reuters šéf Naftogazu Andrij Kobolev v rozhovore pre ukrajinský denník Dzerkalo Tyžňa.

Ruský koncern Gazprom už skôr zvýšil Ukrajincom cenu plynu z 268 na 485 dolárov za tisíc metrov kubických. Rusko, ktoré minulý mesiac anektovalo Krym, zrušilo Kyjevu všetky predchádzajúce zľavy a tiež tvrdí, že Ukrajinci za plyn dlhujú 2,2 miliardy dolárov.

„Otázka splatenia dlhu je priamo spätá so zachovaním ceny plynu na úrovni z prvého štvrťroka,“ povedal Kobolev. „Nevidíme žiadny dôvod k zmene (pôvodnej) ceny. Cenu okolo 500 dolárov považujeme za netrhovú, neoprávnenú a neprijateľnú, a preto sme prerušili platby na obdobie vyjednávania,“ do­dal.

V rokoch 2006 a 2009 viedli rusko-ukrajinskej spory k výpadku dodávok ruského plynu do Európy. To, že by sa tento scenár pravdepodobne mohol zopakovať, pripustil v interview aj Kobolev.

„Bohužiaľ, ak v plynárenstve politika vyhráva nad ekonomikou, potom je taká hrozba veľmi vysoká,“ povedal podľa webu ukrajinského denníka.

Sú vraj len dve možnosti, ako sa vyhnúť výpadku dodávok: buď sa Naftogaz dohodne s Gazpromom na zachovanie staršej ceny alebo sa Ukrajinci dohovoria so západoeurópskymi spoločnosťami, ktoré zakúpia plyn u Gazpromu na západnej hranici Ruska a potom predajú Ukrajincom – a tiež budú platiť za tranzit plynu cez Ukrajinu.

Ruský prezident Vladimir Putin najprv pohrozil prípadným prerušením dodávok plynu Ukrajincom, ale neskôr vyhlásil, že zastaviť dodávky plynu sa nechystá. Prerušenie dodávok by mohlo poškodiť Rusko, pretože štátny rozpočet je silne závislý na predaji plynu v Európe.

Rusko po páde prezidenta Viktora Janukovyča a nástupe novej vlády v Kyjeve skokovo zvýšilo cenu plynu, keď začiatkom apríla najprv zrušilo zľavu dojednanú v roku 2010 výmenou za predĺženie prenájmu vojenskej základne na Kryme. Bezprostredne potom Moskva zrušila bezcolný vývoz plynu na Ukrajinu, ktorý Kyjevu priznala, keď odvolal podpis pod zmluvou o pridružení k Európskej únii.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina