Na Putinov list o plyne odpovie Európa spoločne

Na list ruského prezidenta Vladimíra Putina, v ktorom varoval Európanov pred zastavením dodávok plynu, zrejme odpovedia štáty EÚ spoločne.

12.04.2014 07:00
debata (47)

Naznačila to nemecká kancelárka Angela Merkelová počas svojej návštevy Grécka.

„Je tu dobrý dôvod zobrať tento list ako príležitosť dať spoločnú európsku odpoveď.“ uviedla. O tejto záležitosti sa bude diskutovať na pondelkovom stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín Európskej únie.

Už skôr na Putinov list odpovedali Spojené štáty, ktoré uviedli, že Moskva by nemala využívať energetické suroviny ako spôsob nátlaku na Kyjev. Vladimír Putin k tomu podotkol, že list nebol adresovaný Američanom. Nepísali sme im, ale európskym zákazníkom, povedal a ironicky dodal, že „čítať cudziu poštu sa nemá“ (viac v článku Putin: Neplatenie Ukrajiny za plyn je absolútne neprijateľné).

Putin v liste pripomenul ruské vyhlásenie, podľa ktorého bude Moskva vzhľadom k chronickému ukrajinskému dlhu nútená vyžadovať platby dopredu. Ak tieto platby nebudú včas zrealizované, ruská spoločnosť Gazprom podľa listu „úplne alebo čiastočne dodávky zastaví“. To môže zvýšiť riziko, že Ukrajina bude pre svoje potreby odčerpávať plyn určený pôvodne pre Európu (viac o obsahu listu v článku Putin pohrozil Kyjevu zastavením dodávok plynu, USA to kritizujú)

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Ukrajina