Zvýšenie cien plynu môže prerušiť dodávky do EÚ, varoval Kyjev

Výrazné zvýšenie ruskej ceny na dodávky plynu pre Ukrajinu môže viesť k ich prerušeniu a v druhom kroku potom tiež k prerušeniu dodávok do Európy. V rozhovore pre server Euractiv to uviedol ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan.

09.04.2014 12:20
debata (30)

V utorok v Bruseli rokoval s európskym komisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom. Ruský postup ukrajinský minister označil za politický, bezdôvodný a voči Ukrajine nespravodlivý.

Ruský Gazprom zvýšil cenu plynu pre Ukrajinu o 81 percent na 485,50 dolára za 1000 metrov kubických z predchádzajúcich 268,5 dolára. Zákazníci v Európe platia Gazpromu za ruský plyn v priemere 370 až 380 dolárov za 1000 metrov kubických.

Gazprom tento týždeň uviedol, že Ukrajina nezaplatila včas za marcové dodávky plynu z Ruska a jej dlh už stúpol na 2,2 miliardy dolárov.

Ukrajina sa ešte s prezidentom Viktorom Janukovyčom na čele vlani v decembri dohodla s Moskvou na úvere 15 miliárd dolárov a štvrťročných úpravách cien zľavneného plynu. Po prevrate v Kyjeve ale Rusko pôžičku zastavilo. „Ak by sme ju dostali, mohli sme dlhy vyrovnať,“ podotkol pre Euractiv ukrajinský minister. Ukrajina na základe decembrovej dohody a ceny 268,5 dolára podľa neho ponúkla Moskve svoju predstavu riešenia.

„Samozrejme, ak je cena neoprávnená, prehnaná a nezodpovedá trhovej realite, je to ekonomická agresia,“ domnieva sa Prodan. Po vojenskej agresii na Kryme tak podľa neho jeho krajina z ruskej strany čelí ekonomickej blokáde. Prerušenie dodávok podľa neho môže nastať kedykoľvek, rovnako ako v roku 2009.

S Oettingerom vraj hovorili aj o možnosti spätného toku plynu z EÚ na Ukr.ajinu, objem by mohlo výrazne zvýšiť zapojenie Slovenska do celej schémy spolu s Poľskom a Maďarskom. Euractiv pripomína, že aj keď v tomto prípade bude dodávaný plyn tiež pôvodom z Ruskej federácie, jeho cena bude nižšia ako teraz Moskvou požadovaných 485,5 dolára za 1000 metrov kubických.

Podľa Prodana je teraz potrebné, aby ukrajinskí a slovenskí technici určili, čo presne je potrebné na stanici vo Veľkých Kapušanoch upraviť na spustenie plynu opačným smerom. „Navrhujeme slovenskej strane, aby sa to stalo ihneď a aby sme odsúhlasili memorandum určujúce, kedy sa môžu dodávky zo Slovenska na Ukrajinu začať,“ povedal serveru ukrajinský minister.

Tento týždeň však slovenský plynový operátor Eustream oznámil, že obrátenie dodávok v ktoromkoľvek zo štyroch plynovodov dodávajúcich ruský plyn cez Ukrajinu na Slovensko by porušovalo podmienky zmluvy s ruským Gazpromom. Ten už spochybnil zákonnosť plánov na spätné dodávky plynu. Eustream však s ukrajinskou spoločnosťou Ukrtransgas pracuje na tom, aby bolo možné spustiť zásobovanie Ukrajiny do zimy.

S eurokomisárom Oettingerom ukrajinský minister vraj tiež hovoril o možnosti, že by európski operátori využívali ukrajinské plynové zásobníky. „Keď zrátame všetky možnosti, bude možné potreby Ukrajiny splniť,“ vyhlásil Prodan.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina