MMF: Svetová ekonomika zrýchli tempo rastu na 3,6 percenta

Tempo rastu svetovej ekonomiky by sa malo v tomto roku zrýchliť na 3,6 percenta z vlaňajších troch percent. Predpovedal to Medzinárodný menový fond (MMF).

09.04.2014 09:09
debata

Nový globálny hospodársky výhľad je však o niečo pesimistickejší ako januárová prognóza MMF, podľa ktorej mal tohtoročný rast dosiahnuť 3,7 percenta.

MMF upozornil, že globálna hospodárska aktivita naberá na sile z veľkej časti vďaka vyspelým ekonomikám, ktorých rast by mal tento rok zrýchliť na 2,2 percenta z vlaňajších 1,3 percenta. Hlavným motorom hospodárskeho rastu v rámci vyspelých ekonomík sú teraz podľa fondu Spojené štáty, zatiaľ čo eurozóna sa konečne začína zotavovať z útlmu.

MMF však poukázal na riziká spojené s nízkou infláciou vo vyspelých krajinách a odlivom kapitálu z rozvíjajúcich sa ekonomík. Varoval tiež pred negatívnymi ekonomickými vplyvmi ukrajinskej krízy na Rusko aj ďalšie štáty bývalého Sovietskeho zväzu.

Fond predpokladá, že ekonomika eurozóny tento rok stúpne o 1,2 percenta po minuloročnom prepade o pol percenta. Domáci dopyt v eurozóne sa podľa fondu konečne stabilizoval a ak hospodárskemu oživeniu prispieva aj vývoz. MMF však upozornil na riziká, ku ktorým patrí napríklad nízka inflácia a nedokončené hospodárske reformy.

Podľa fondu existuje 20-percentná pravdepodobnosť, že sa hospodárstvo eurozóny dostane do deflácie. MMF preto znovu vyzval Európsku centrálnu banku (ECB), aby uvoľnila svoju menovú politiku.

V budúcom roku počíta fond sa zrýchlením tempa rastu svetovej ekonomiky na 3,9 percenta. V samotnej eurozóne by sa mal hospodársky rast zrýchliť na 1,5 percenta. MMF tiež predpovedal, že ekonomika Spojených štátov tento rok stúpne o 2,8 percenta po minuloročnom náraste o 1,9 percenta. Budúci rok by mala najväčšia svetová ekonomika posilniť o rovné tri percentá.

„Posilňujúce oživovanie vyspelých ekonomík z recesie predstavuje priaznivý vývoj. Rast však nie je po celom svete rovnako silný. Sú potrebné ďalšie opatrenia na obnovenie dôvery, zabezpečenie silného rastu a zníženie rizík,“ uviedol MMF.

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #eurozóna #HDP