Dodávky plynu z EÚ na Ukrajinu by mohol blokovať Gazprom

Takzvané spätné dodávky zemného plynu z Európy na Ukrajinu sú síce technicky možné, mohli by však potrebovať vyžadovať súhlas ruského plynárenského gigantu Gazprom. Uviedla to agentúra Reuters.

08.04.2014 06:06
debata (14)

Spätné dodávky zo západu na východ by znamenali, že plyn by prúdil smerom, pre ktorý neboli plynovody pôvodne navrhnuté. Kyjev o takýchto dodávkach rokuje s EÚ, aby získal náhradu za príliš drahý ruský plyn.

Najvhodnejším členom EÚ pre dodávky plynu na Ukrajinu je podľa agentúry Reuters Slovensko. Podľa hovorcu slovenského prepravcu plynu Eustream by však obrátenie dodávok v ktoromkoľvek zo štyroch plynovodov dodávajúcich ruský plyn cez Ukrajinu na Slovensko porušovalo podmienky zmluvy s Gazpromom. Ten už o víkendu spochybnil zákonnosť plánov na spätné dodávky plynu.

Eustream sa však podľa agentúry Reuters snaží spoločne s ukrajinskou spoločnosťou Ukrtransgas zabezpečiť, aby bolo možné spustiť spätné dodávky na Ukrajinu do zimy, keď dopyt po plyne vrcholí. Firma už vybudovala kompresorovú stanicu, ktorá by tlačila plyn na východ.

Spätné dodávky plynu fungujú v rámci EÚ už viac ako desaťročie. K ich realizácii je potrebné pomocou kompresora zabezpečiť, aby bol tlak na konci plynovodu vyšší ako na jeho začiatku. Pred týmto krokom je potrebné na niekoľko hodín zastaviť dodávky plynu z pôvodného smeru. Spätné dodávky vyžadujú aj inštaláciu filtra na pôvodnom konci plynovodu a systém na monitorovanie prietoku plynu v opačnom smere, píše Reuters.

Ukrajina sa chce zbaviť energetickej závislosti na Rusku, ktoré po februárovej zmene vlády v Kyjeve obsadilo Krymský polostrov a na hraniciach s Ukrajinou sústredilo silné armádne jednotky. Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan dúfa, že spätné dodávky plynu zabezpečia Kyjevu ročné objemy sedem až desať miliárd kubických metrov plynu. Ukrajina ročne spotrebuje 55 miliárd kubických metrov plynu, z toho viac ako polovicu teraz dostáva z Ruska.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina