Kľúčovou témou reforiem pre rok 2014 je zamestnanosť

Najväčšou výzvou hospodárskej politiky bude v tomto roku riešenie problémov zamestnanosti. Vyplýva to z Národného programu reforiem SR 2014 z dielne ministerstva financií, ktorý je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

07.04.2014 20:55
debata (23)

Priemerná dĺžka a miera nezamestnanosti na Slovensku presahuje priemer krajín V3 a OECD pre všetky vekové skupiny, konštatuje ministerstvo. „Je nevyhnutné zabrániť strate zručností pracovnej sily udržaním zamestnanosti a zvyšovaním kvalifikácie občanov, ktorí majú problém nájsť si prácu,“ uvádza rezort financií v materiáli.

Vláda sa preto chce v tomto roku zamerať na zlepšenie motivácií účastníkov na trhu práce, zlepšenie služieb zamestnanosti, ako aj na zamestnanosť ohrozených skupín vrátane mladých ľudí a integráciu marginalizovaných rómskych komunít. Kabinet plánuje napríklad zvážiť zavedenie súbehu dávky v hmotnej núdzi a mzdy, čím by sa podľa neho mohla posilniť finančná motivácia zamestnať sa. „Deklaruje sa tiež prijatie systému záruk pre mladých ľudí do 25 rokov,“ konštatuje rezort financií.

Ako ďalej vyplýva z programu reforiem, vláda bude aj v tomto roku pokračovať v konsolidácií verejných financií, cieľom zostáva deficit vo výške 2,64 percenta HDP a vystúpenie Slovenska z procedúry nadmerného deficitu. Kabinet chce zároveň i naďalej bojovať proti daňovým podvodom, pokračovať bude preto treťou etapou akčného plánu a posilnením analytických kapacít finančnej správy. Ministerstvo pripomína, že doteraz bolo prijatých 50 opatrení, ktoré sa zameriavali najmä na zlepšenie výberu DPH. „Aj vďaka týmto opatreniam sa podarilo udržať deficit verejných financií pod 3 %,“ uviedlo ministerstvo financií.

V centre pozornosti bude aj jedna z najväčších reforiem, reforma štátnej správy ESO, ktoré počíta so zlučovaním úradov a vytváraním klientskych centier. Reforma by mala okrem zvýšenia kvality služieb poskytovaných občanom priniesť aj efektívnejšie fungovanie štátnej správy, a v neposlednom rade aj úspory.

Medzi výdavkové priority patrí zvýšenie platov učiteľov či zamestnancov úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, ako aj zväčšovanie kapacít materských škôl. Vláda sa bude v tomto roku snažiť aj o vyrovnané hospodárenie fakultných a univerzitných nemocníc, či o budovanie cestnej infraštruktúry.

Národný program reforiem popisuje štrukturálne opatrenia na dosiahnutie trvalo udržateľného hospodárskeho rastu, tvorbu nových pracovných miest a zlepšenie kvality života.

23 debata chyba