Nemecké firmy majú stále obavy zo sankcií voči Rusku

Prísne sankcie zo strany EÚ voči Rusku by mohli poškodiť nemecký priemyselný sektor. Vyhlásil to v pondelok Zväz nemeckých výrobcov strojov a zariadení (VDMA).

07.04.2014 12:35
debata

EÚ a USA, spolu s ďalšími krajinami, uvalili na Rusko sankcie v reakcii na ruskú anexiu Krymu. Zároveň pohrozili prípadnými rozsiahlejšími sankciami, pričom predstavitelia niektorých nemeckých spoločností avizujú, že by to ohrozilo ich podnikanie.

„Je absolútne jasné, že (na Ukrajine) prišlo k porušeniu medzinárodného práva… Tiež je jasné, že je nevyhnutné určiť hranicu,“ povedal šéf VDMA. Podľa obchodnej asociácie Ost Ausschuss je Rusko jedenástym najväčším obchodným partnerom Nemecka, pričom hodnota vzájomného obchodu v minulom roku dosiahla 76,5 mld. eur.

VDMA zastupuje viac ako 3 tisíc spoločností, väčšina z nich patrí medzi malé a stredné spoločnosti. Tento zväz však zastupuje aj veľké spoločnosti ako Siemens, MAN SE a ThyssenKrupp. Šéf spoločnosti Siemens Joe Kaeser sa minulý mesiac v Moskve stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby zabezpečil záujmy svojej spoločnosti. To vyvolalo kritiku niektorých nemeckých politických predstaviteľov.

Spoločnosť VDMA predpokladá, že priemyselná produkcia v tomto roku posilní o 3 % a zotaví sa tak z poklesu v roku 2013. V minulom roku priemyselná produkcia v krajine oslabila o 1,5 %. V januári tohto roku produkcia podľa údajov VDMA posilnila o 5,6 %, no využitie výrobných kapacít bolo relatívne nízke, keď sa dostalo na úroveň 84,4 %. V januári priemyselné objednávky posilnili o 6 %, vo februári sa však o štyri percentá znížili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko