Gazprom Nefť sankcie nezasiahli, firma je pripravená reagovať

Ruskú ropnú spoločnosť Gazprom Nefť západné sankcie proti Moskve nezahŕňajú, je ale pripravená presmerovať toky svojej produkcie do Ázie a získavať nové úvery inde ako u západných bánk. V prípade potreby takisto bude schopná ukončiť účtovanie svojich obchodných transakcií v dolároch.

07.04.2014 11:33
debata (3)

Povedal to v nedeľu novinárom šéf ropnej súčasti plynárenského gigantu Gazprom Alexander Ďukov.

Ďukov predpokladá, že západné banky s jeho firmou spoluprácu neprerušia a západné ropné koncerny nebudú chcieť, aby politické napätie, ktoré vzniklo medzi Ruskom a Západom pre ruskú anexiu Krymu, narušilo ich partnerské dohody s ruskými ťažiarmi. Spoločnosť Gazprom Nefť je však pripravená posilniť kontakty s ázijskými veriteľmi a získavať viac financií aj u domácich bánk.

„Čo sa týka sankcií, tie sa našich aktivít nijako nedotkli, " povedal Ďukov podľa agentúry Reuters. "Mal som, samozrejme, kontakty so západnými podnikateľskými kruhmi… Tie v zásade nemajú záujem na stupňovaní napätia,“ dodal.

Gazprom Nefť teraz v spolupráci s britským koncernom Royal Dutch Shell uskutočňuje prieskum rozsiahleho ložiská nekonvenčného zdroja ropy Baženov na západnej Sibíri. Podľa Ďukova by firma bola schopná v ňom pokračovať aj po prípadnom zvýšení úverových nákladov. Takzvané nekonvenčné zdroje na čele s ropou a plynom z bridlicových formácií sa považujú za budúcnosť ťažby.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Gazprom Nefť