Litva je bližšie k euru, Fitch to ocenila zlepšením výhľadu ratingu

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch revidovala výhľad dlhodobého emisného ratingu (IDR) Litvy v zahraničnej mene zo stabilného na pozitívny.

04.04.2014 08:54
debata

Výhľad dlhodobého emisného ratingu (IDR) v domácej mene je stabilný. Dlhodobý emisný rating v zahraničnej mene agentúra potvrdila na stupni BBB+ a dlhodobý emisný rating v domácej mene na úrovni A-. Ratingy dlhodobých nezabezpečených záväzkov krajiny v zahraničnej a domácej mene Fitch potvrdila na stupňoch BBB+ a A-. Krátkodobý emisný rating v zahraničnej mene agentúra potvrdila na úrovni F2 a stropný rating na stupni A+.

Fitch konštatuje, že Litva pokračuje v pozitívnych krokoch smerom k splneniu kritérií pre vstup do eurozóny v januári 2015. Prijatie eura zredukuje úverové riziká bankového sektora Litvy v zahraničnej mene, zmenší riziká vyplývajúce z vývoja na devízovom trhu pre vládny dlh v zahraničnej mene a umožní väčšiu fiškálnu flexibilitu, dodáva agentúra. Zároveň konštatuje, že v ekonomike Litvy je málo nerovnováh, inflácia je nízka a vyhliadky zamestnanosti sa naďalej zlepšujú. Fitch predpokladá, že litovská ekonomika za rok 2014 vykáže reálny rast o 3,3 % a deficit verejných financií klesne v tomto roku na úroveň 2,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2015 na 1,7 % HDP.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Litva