Rusi šokovali Ukrajincov ďalším zdražením plynu

Po prvom výraznom zdražení plynu Kyjevu prichádza ďalšie. Rusko zaviedlo vývozné clo na plyn, Ukrajina to označila za "absolútne neprijateľné".

03.04.2014 22:22
debata (223)

Ukrajine sa pre zavedenie cla zvýši cena ruského plynu o ďalšiu zhruba štvrtinu na 485 dolárov za tisíc kubických metrov. Oznámil to vo štvrtok šéf ruského monopolného vývozcu plynu Gazprom Alexej Sečin.

Ukrajinský premiér to ale označil za „absolútne neprijateľný“ politicky motivovaný krok a očakáva, že Moskva v rámci zvyšovania tlaku na Kyjev obmedzí dodávky. To by mohlo viesť k narušeniu dodávok ruského plynu do celej Európy, vrátane Slovenska.

„Očakávame, že Rusko pôjde vo svojom tlaku na plyn ďalej, vrátane obmedzenia dodávok Ukrajine,“ povedal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk agentúre Reuters. Terajšie napätie medzi Ukrajinou a Ruskom vyvolalo v Európe obavy o budúci prísun ruského plynu. Strety medzi Kyjevom a Moskvou už spôsobili vážne narušenie dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu do Európy v rokoch 2006 a 2009.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev po stretnutí so Sečinom Ukrajinu vyzval, aby splatila dlh za plyn, ktorý je podľa spresneného odhadu Gazpromu o pol miliardy dolárov vyšší ako podnik pôvodne zverejnil. Gazprom zároveň Ukrajinu vyzval, aby zvýšila objem plynu v zásobníkoch, čo je podľa neho potrebné na zabezpečenie stabilných dodávok do Európy.

Štátom ovládaný Gazprom už pred dvoma dňami ohlásil zvýšenie ceny plynu pre Ukrajinu o 44 percent na 385,50 dolára za tisíc kubíkov s platnosťou od 1. apríla. Moskva sa ale teraz rozhodla zaviesť clo na vývoz plynu na Ukrajinu. Nová suma je tak o 100 dolárov vyššia než cena z utorka a o viac ako 80 percent vyššia než zlacnená cena 268,5 dolára za tisíc kubíkov, na ktorej sa Ukrajina s Ruskom dohodla vlani pred politickou krízou v krajine v rámci vzájomnej hospodárskej zmluvy. Tá padla po februárovom zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča.

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan označil novú cenu za príliš vysokú. „Ukrajinská ekonomika by takú cenu za plyn platiť nemala. Je to politická cena,“ povedal Prodan novinárom v Kyjeve a vyzval Gazprom na rokovanie.

Gazprom oznámil, že ukrajinský dlh za odber ruského plynu presahuje 2,2 miliardy dolárov a Kyjev ho musí neodkladne splatiť. Dlžnú čiastku za ruský plyn Gazprom doteraz odhadoval na 1,7 miliardy dolárov.

Gazprom tiež uviedol, že je vážne znepokojený poklesom zásob plynu na Ukrajine, ktoré sú nutné pre stabilné dodávky do európskych krajín. Kyjev musí podľa Gazpromu objem plynu v zásobníkoch zvýšiť, aby zabezpečil jeho stály tranzit do Európy. Spoločnosť to zverejnila po tom, čo sa jej riaditeľ Alexej Miller stretol s novým šéfom ukrajinského štátneho energetického podniku Naftogaz.

Európa dovozom ruského plynu pokrýva takmer tretinu svojej dopytu po tejto strategickej surovine a najviac sú na ňom závislé krajiny strednej a východnej Európy. Zhruba polovica dodávok ruského plynu do Európy prechádza cez Ukrajinu.

223 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina