Europoslanci súhlasili so zrušením poplatkov za roaming od roku 2015

Európsky parlament vo štvrtok na svojom plenárnom zasadnutí odhlasoval zrušenie poplatkov za roaming a rozšírenie spotrebiteľských práv v súvislosti s internetovými službami. Poplatky za roaming sa majú zrušiť do Vianoc 2015. Vyplýva to z tlačovej správy zverejnenej po zasadnutí parlamentu.

03.04.2014 15:20
debata (2)

„V roku 2010 som sľúbila zrušenie poplatkov za roaming do konca roka 2015 a teraz nás od dosiahnutia tohto cieľa delí už len jeden krok,“ uviedla komisárka pre digitalizáciu a nové technológie Neelie Kroesová. Teraz budú nariadenie prehodnocovať jednotlivé členské štáty. Komisia očakáva, že záverečná dohoda bude uzavretá do konca tohto roka.

Zrušenie poplatkov je súčasťou širšieho plánu Európskej komisie na vytvorenie jednotného telekomunikačného trhu. Komisia predložila návrh nariadenia na vytvorenie „prepojeného kontinentu“ v septembri 2013. Okrem zrušenia poplatkov za roaming je súčasťou nového nariadenia aj zabezpečenie otvoreného internetu pre všetkých, zákaz blokovania a znehodnocovania obsahu, koordinácia licencií pre bezdrôtové širokopásmové pripojenie, zvýšenie transparentnosti zmlúv o pripojení pre zákazníkov a uľahčenie zmeny poskytovateľa služieb.

Návrh na zrušenie roamingu zahŕňa aj ustanovenia o „rozumnom použití“, ktoré má zabezpečiť, aby používatelia nemohli nové pravidlá nepoctivo využívať. To by sa stalo napríklad v prípade, že by si klient kúpil telefón v Litve s cieľom používať ho v Británii. Tento spôsob komunikácie preto bude sledovaný a takéto nadmerné používanie nebude povolené.

V prípade poskytovania internetových služieb bude zakázaná diskriminácia zákazníka pre jeho národnosť alebo bydlisko. Pre spotrebiteľov má byť jednoduchšia zmena zmluvy, ak nebude so službou spokojný a poskytovatelia služieb budú mať zakázané zmluvy zákazníkom automaticky predlžovať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #roaming #Europarlament