Ukrajinci zakázali predaj niektorých ruských potravín

Ukrajina dočasne zakázala na svojom území predaj výrobkov siedmich ruských potravinárskych firiem.

02.04.2014 23:44
krasnyj oktjabr Foto:
Fabrika spoločnosti Krasnyj Oktjabr v Moskve
debata (40)

Oznámenia úradu pre ochranu spotrebiteľov je ďalším signálom rastúceho obchodného napätia medzi oboma krajinami po tom, čo Rusko zabralo ukrajinský polostrov Krym.

Obchodné vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sú napäté už niekoľko rokov. Moskva už predtým zakázala dovoz niektorých ukrajinských potravín, napríklad syra, a Ukrajina na oplátku obmedzila dodávky určitého tovaru z Ruska.

Zákaz predaja nadobúda účinnosť v stredu. Úrad pre ochranu spotrebiteľov uviedol, že štyria ruskí producenti cukroviniek, vrátane najväčšieho ruského výrobcu čokolády Red October (Krasnyj Oktjabr), jeden výrobca syra a dvaja producenti rýb nesmú predávať svoj ​​tovar na Ukrajine, pretože porušili pravidlá pre označovanie tovaru a zrejme aj ďalšie predpisy.

Zástupca úradu agentúre Reuters povedal, že zatiaľ nebolo rozhodnuté, ako dlho bude zákaz platiť. Zatiaľ nebolo možné ani určiť, aký veľký objem tovarov zákaz ovplyvní.

Ruské úrady vlani zo zdravotných dôvodov zakázali dovoz cukroviniek od ukrajinskej firmy Roshen. V marci potom zhabali závod firmy Roshen v Rusku a zastavili v ňom výrobu.

Ešte pred úradným zákazom mnohí Ukrajinci podľa kyjevského listu Segodnja začali s bojkotom ruského tovaru a akcia naberá také obrátky, že predajcovia pripúšťajú pokles nákupov ruských výrobkov. Po internete kolujú zoznamy ruského tovar aj ukrajinských či európskych výrobkov, ktoré by ho mohli nahradiť a v mobilných telefónoch sú bezplatne šírené aplikácie, schopné rozoznať krajinu pôvodu. Aj predavači radia, že ruský tovar sa dá rozoznať podľa prvých dvoch číslic čiarových kódov – 46. Obzvlášť silný je vraj bojkot na západe krajiny, ale aj kyjevské kiná sťahujú z repertoáru ruské diela, pretože záujem divákov podľa nich katastrofálne klesol.

„Bojkot podporujem od začiatku ruskej agresie. Našla som náhradu za všetky ruské výrobky,“ pochválila sa v liste Segodnja Kyjevčanka Natalija. Dodala však, že až sa protiukrajinská politika skončí, znovu po ruskom tovare siahne.

Podľa expertov je bojkot hlavne emotívne rozhodnutie, ktoré prakticky môže postihnúť len maloobchod, nie veľké firmy. Problém tkvie v tom, že nie každý ruský tovar možno nahradiť, predovšetkým zemný plyn, ale napríklad aj kaviár. Podľa psychológov by však táto akcia mohla pomôcť s vytváraním občianskej spoločnosti, poznamenal ukrajinský denník.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #Ukrajina