Sberbank v Rusku jednotlivcom nedáva úvery v cudzej mene

Najväčšia ruská banka Sberbank pozastavila jednotlivcom na neurčito poskytovanie úverov v cudzích menách.

02.04.2014 18:53
rubeľ, Rusko, Moskva Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Dôvodom je veľká nestálosť ruského rubľa, uviedla banka v stredajšom oznámení. Rubeľ sa v súčasnosti voči americkému doláru obchoduje o zhruba osem percent nižšie ako na začiatku roka, hoci počiatočné straty už čiastočne zmazal.

Ruská mena klesá už od minulého leta. Hlavným dôvodom je očakávanie, že americká centrálna banka (Fed) obmedzí podporu americkej ekonomiky a v poslednej dobe tiež obavy, že ruská anexia ukrajinského Krymu by mohla Západ prinútiť k zavedeniu obchodných sankcií. To by malo na ruskú ekonomiku ďalšie negatívne vplyvy.

Agentúra Reuters podotýka, že ruské banky pozastavili poskytovanie pôžičiek v cudzích menách aj počas finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009.

Sberbank uviedla, že v utorok prestala prijímať žiadosti o poskytnutie pôžičiek v cudzích menách retailovým klientom, aby vraj optimalizovala štruktúru svojho úverového portfólia a zabezpečila si stabilitu v prípade zmien výmenných kurzov zahraničných mien v budúcnosti.

Poskytovanie pôžičiek v cudzích menách podnikom ale bude pokračovať, povedal hovorca Sberbank. Banke vlani vzrástol čistý zisk o 4,1 percenta na zhruba 362 miliárd rubľov, najmä vďaka rastu objemu poskytnutých úverov. Pre rast rezerv na stratové úvery však výsledky zaostali za očakávaniami banky. Sberbank pôsobí aj na slovenskom trhu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Sberbank