Piloti Lufthansy rozbehli trojdňový štrajk

Piloti nemeckých aeroliniek Lufthansa začali v stredu o polnoci trojdňový štrajk. Oznámil to hovorca odborového zväzu pilotov Vereinigung Cockpit (VC).

02.04.2014 07:37
debata (1)

Protestnou akciou si piloti chcú presadiť lepšie pracovné podmienky. Najväčšie nemecké aerolinky už pre štrajk v predstihu zrušili 3800 z 4300 p­lánovaných le­tov.

Situácia na dvoch najvýznamnejších letiskách Lufthansy vo Frankfurte nad Mohanom a v Mníchove bola v stredu ráno pokojná, podľa televízie N24 dorazilo do odletových hál výrazne menej cestujúcich než je vo všedné dni obvyklé. Pracovníci Lufthansy zriadili v halách stánky, kde ponúkajú pasažierom občerstvenia a radia im o náhradnej doprave. Zamestnanci oboch letísk tiež pripravili poľné lôžka pre cestujúcich, ktorí nemajú víza pre vstup do schengenského priestoru a pre štrajk uviazli v tranzitnej zóne.

Vo vnútronemeckej doprave nahrádzajú niektoré lety železničné spoje. Spoločnosť Deutsche Bahn posilnila prevádzku na hlavných linkách.

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt vyzval vedenie aeroliniek a odbory, aby sa vrátili k rokovaniu a pokúsili sa štrajk predčasne ukončiť. „Každý deň štrajku obmedzuje mobilitu státisícov ľudí. Preto je žiaduce dôjsť rýchlo k riešeniu sporu, je to v záujme zamestnancov i zamestnávateľa,“ povedal minister denníku Bild.

Zo strany politikov zaznievajú aj kritické hlasy voči štrajkujúcim. Klaus Barthel z vládnej sociálnej demokracie (SPD) si sťažoval, že malé odborové zväzy zastupujúce zamestnancov na kľúčových miestach spoločností majú neprimerane veľkú silu a presadzujú záujmy malej skupiny ľudí na úkor mnohých iných. Už v utorok sa pre obmedzenie sily malých odborových zväzov vyslovil poslanec Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej Arnold Vaatz.

Štrajk okrem Lufthansy zasiahol aj jej dcérske nízkonákladové aerolinky Germanwings, ktoré zrušili približne 700 z 1300 na­plánovaných letov. Celkom protest počas troch dní postihne 425 000 pasažierov oboch spoločností. Aerolinky im ponúkajú možnosť zadarmo preložiť letenku na iný deň alebo ju stornovať , čo už v utorok využili tisíce ľudí.

Štrajk je jeden z najväčších v histórii Lufthansy a spôsobí aerolíniám významné straty. Analytik Deutsche Bank Michael Kuhn odhaduje, že trojdňový protest pilotov bude Lufthansu stáť 70 až 80 miliónov eur, čo zodpovedá približne piatim percentám plánovaného prevádzkového zisku za tento rok.

Odborový zväz pilotov vyhlásil štrajk v snahe zvýšiť tlak na vedenie Lufthansy pri rokovaniach o lepších pracovných podmienkach pre pilotov. VC požaduje, aby Lufthansa neposúvala hranicu pre predčasný odchod do dôchodku z 55 na 60 rokov. Chcú tiež zvýšenie platov o desať percent počas nasledujúcich dvoch rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Lufthansa