Nemecká RWE napriek kritike predala svoju divíziu ruskému miliardárovi

Nemecká energetická skupina RWE v piatok podpísala dohodu o predaji svojej divízie ťažby plynu a ropy DEA skupine ruských investorov vedenej miliardárom Michailom Fridmanom.

29.03.2014 09:13
debata (21)

Spečatila tak transakciu, ktorú niektorí politici kritizovali pre ruskú anexiu Krymu.

Spoločnosť RWE 16. marca oznámila, že divíziu DEA predá Fridmanovej investičnej spoločnosti LetterOne za 5,1 miliardy eur. Transakcia upútala pozornosť vzhľadom k prudkému zhoršeniu vzťahov medzi Západom a Ruskom pre krízu týkajúcu sa Ukrajiny a Krymu.

Nemecká vláda síce námietky proti dohode nevyjadrila, kritizovali ju ale niektorí poprední nemeckí politici. Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel ale vyhlásil, že predaj divízie DEA je založený na firemnom rozhodnutia a je „v zásade neproblematický“.

Fridman je zakladateľom najväčšej ruskej investičnej skupiny Alfa Group a tento rok ho časopis Forbes označil za druhého najbohatšieho Rusa s majetkom 17,6 miliardy dolárov. Vlani založil firmu LetterOne, ktorá plánuje investovať do projektov ťažby ropy a plynu vo svete 20 miliárd dolárov.

Energetický fond skupiny LetterOne riadi dlhodobý Fridmanov spolupracovník German Chan. RWE už vlani oznámila, že sa rozhodla vzdať aktivít v produkcii ropy a zemného plynu a zvažuje možnosti predaja divízie RWE DEA.

DEA vlastní podiely v zhruba 190 licenciách na prieskum a rozvoj ložísk ropy a plynu v Európe, na Blízkom východe a v severnej Afrike, z ktorých niektoré ale nič neprodukujú a potrebujú rozsiahle investície. Má okolo 1400 zamestnancov a na minuloročnom prevádzkovom zisku RWE sa podieľala zhruba deviatimi percentami.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #RWE #Michail Fridman