Projektanti žiadajú uzákoniť minimálnu hranicu cien

Projektanti na Slovensku chcú uzákonenie minimálnej hranice cien za svoju odvedenú prácu, ako je to v Nemecku.

28.03.2014 17:36
debata (10)

Podľa Slovenskej komory stavebných inžinierov (SKSI) je to riešenie súčasnej situácie na stavebnom trhu, keď sa často hovorí o nekvalite a zlyhaní spoľahlivosti stavebných objektov. Ako v piatok informovala komora stavebných inžinierov, za uzákonenie honorárových poriadkov pre projektové práce s minimálnymi cenami sa vyslovilo 91 % oslovených projektantov.

„Nekvalita projektových prác nie je dôsledkom vzdelania či praxe a kvalifikačných predpokladov autorizovaných inžinierov. Problémom sú dumpingové ceny za projektové práce,“ tvrdí predseda SKSI Vladimír Benko. Dôsledkom takýchto podprahových cien je podľa neho nekvalita, možné havárie či zlyhania stavieb niekedy až s fatálnymi následkami na ľudských životoch. „Za nízku cenu nemôžeme očakávať vysokú kvalitu a projektant je na Slovensku nútený ponúknuť najnižšiu cenu, pretože práve tá je základným kritériom, ktoré rozhoduje či zákazku získa, či nie,“ dodal.

V Nemecku vlani uzákonili honorárové poriadky platné bez výnimky pre všetkých projektantov, ktorí vykonávajú projektové a inžinierske činnosti na území krajiny. Takýto vzor by chceli nasledovať aj slovenskí projektanti. Nemeckí odborníci sú podľa šéfa SKSI ochotní poskytnúť pomoc po právnej stránke a tiež know-how. Európska rada inžinierskych komôr (ECEC) pripravuje pracovnú skupinu pre honorárový poriadok, ktorá sa bude zasadzovať o právne záväzné používanie minimálnych cien v oblasti projektovania v členských krajinách Európskej únie.

„Stavebné komory dohodnú spoločný postup pri definovaní legislatívnych krokov pre presadzovanie minimálnych odporúčaných honorárov v krajinách, ktoré sú členmi ECEC. Prvým krokom bude príprava argumentov, prečo sú honorárové poriadky dôležité pre zabezpečenie kvality stavieb v Európe,“ priblížil Benko. Honorárový poriadok pre projektové a inžinierske práce je od novembra minulého roka legislatívne zavedený aj v Taliansku.

Podľa novej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva od firmy CEEC Research jedným z problémov odvetvia je zlá kvalita projektovej dokumentácie u časti stavieb. Je to dôvod realizácie dodatočných prác a následne zvýšených nákladov, čo vedie k sporom o ich úhradu medzi stavebnou firmou a investorom. Za výrazne nekvalitné označilo projekty 38 % zo sto oslovených riaditeľov stavebných firiem. Nekvalita projektov vyvolala nárast nákladov stavebných prác priemerne o 19,5 %. Stavebné firmy získali od investorov dodatočné náklady čiastočne a zvyšok museli pokryť z vlastných zdrojov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo