Investori opäť uprednostňujú Slovensko pred susedmi

Zákonník práce v prospech zamestnancov, pomalé súdy či rast dane z príjmu vlani zvýšili nespokojnosť investorov. Slovensko sa tak v atraktívnosti investovania dostalo za Česko. Tento rok však už prieskum medzi 196 firmami so zahraničným kapitálom ukázal, že investori v opäť najviac preferujú Slovensko. Na druhom mieste je Česko, nasledované Poľskom a Estónskom.

26.03.2014 20:00 , aktualizované: 27.03.2014 08:00
peniaze, domino, riziko, investícia, investor Foto:
Ilustračné foto
debata (55)

Môže ísť o dôsledok toho, že popri tradičných výhodách, ako je euro či lacná pracovná sila, išla daň z príjmu po náraste z 19 na 23 percent tento rok dole na 22 percent. A vďaka odhaľovaniu únikov daní môže ísť v roku 2015 ďalej dole možno až k 20 percentám. Naopak, najviac investorom prekáža korupcia a sťažujú sa aj na povinný rast platov cez rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Firmy podľa prieskumu tento rok očakávajú rast platov na úrovni 5,3 %, kým vlani to bolo 7,7 %. Drvivá väčšina firiem by však svoje investície na Slovensku zopakovala aj v ťažších podmienkach.

zväčšiť Foto: Pravda
známka od investorov, graf

„Slovensko sa v rebríčku dostalo na prvé miesto hlavne pre rastúcu produktivitu práce postavenú na nových technológiách a veľkej pracovitosti miestnych ľudí,“ povedal Markus Halt zo Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory. Značka Made in Slovakia je čoraz viac zárukou kvalitných výrobkov. Napríklad Volkswagen sa od roku 2017 rozhodol novú generáciu luxusného vozidla Porsche Cayenne vyrábať už len v Bratislave.

„Aj keď niektoré firmy vidia podmienky v oblasti výskumu a vývoja alebo systém odborného školstva kritickejšie ako v uplynulých rokoch, napriek tomu medzi účastníkmi prieskumu prevažuje zásadný optimizmus,“ uviedol Patrick Sagmeister, obchodný radca Rakúskeho veľvyslanectva na Slovensku.

„Na jednej strane máme na Slovensku mnoho firiem, ktoré zalamujúc rukami hľadajú odborníkov, na druhej strane je príliš mnoho mladých ľudí, ktorí si napriek ukončenému vzdelaniu nedokážu nájsť prácu,“ upozorňuje však Vladimír Slezák, prezident Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory. Ministerstvo školstva práve v spolupráci s nemeckou komorou rozbieha systém duálneho školstva.

Veľkí investori sú lákaní aj stimulmi. Poslanci predvčerom schválili zákon o automatickom nároku na udelenie daňových prázdnin pri investícii nad 200 miliónov eur. „Posilňuje to našu konkurencieschop­nosť v boji o veľkých investorov,“ povedal hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Opoziční poslanci zmenu skritizovali. „Ministerstvo hospodárstva bude môcť udeliť daňové úľavy bez informovania verejnosti,“ upozorňuje poslanec Martin Chren (NOVA). Na druhej strane, ak budú pravidlá jasné, o úľavách sa nebude špekulovať.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu zaregistrovala za prvé dva mesiace tohto roka 14 nových investičných projektov. Väčšina má smerovať do chudobnejších regiónov.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #investori #produktivita