Slovensko bude ponúkať dlhopisy v Nórsku

Slovensko bude svoje dlhopisy po Japonsku, USA či Švajčiarsku ponúkať aj na severe Európy.

26.03.2014 15:47
debata

Podľa informácií zverejnených Agentúrou pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) bude totiž investorom ponúkať dlhopisy v nórskych korunách (NOK). Celková hodnota dlhopisov ponúkaných na nórskom trhu bude 3,4 mld. NOK, čo v prepočte aktuálnym kurzom predstavuje zhruba 408 mil. eur. Termín začiatku vydávania bondov je stanovený na 27. marca.

Štát pritom pripravil v nórskej mene dve emisie, jednu dvanásťročnú, druhú desaťročnú. Celková hodnota emisie 12-ročných bondov predstavuje 2,25 mld. NOK a úročená bude pevnou sadzbou na úrovni 4,2 % p.a. Celková hodnota 10-ročných štátnych dlhopisov predstavuje 1,15 mld. NOK. Rovnako bude úročená pevným výnosom, avšak na úrovni 4 % p.a.

Šéf štátnej agentúry na riadenie dlhu a likvidity Daniel Bytčánek pritom začiatkom roka v rozhovore pre agentúru SITA uviedol, že vzhľadom na relatívne nízku potrebu financovania v tomto roku a úspešnú veľkú emisiu eurobondov v úvode roka zrejme štát prehodnotí aj svoju tohtoročnú stratégiu emisií nových bondov v zahraničí. V posledných rokoch štát v rámci diverzifikácie financovania dlhu ponúkal cenné papiere v iných menách ako v domácom eure pomerne často. Vydal tak dlhopisy vo Švajčiarsku, USA, Českej republike a v Japonsku.

Pôvodne štát avizoval pre tento rok možnosť ďalšej emisie v zámorí, v tomto smere však zrejme svoje plány zrevidoval. Šéf ARDAL-u však naznačoval, že vylúčené nie je zopakovanie emisie v Českej republike, čo sa zatiaľ nestalo. Emisiu na severe Európy však neavizoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #Nórsko #ARDAL