Kríza lomcuje ratingom, dve agentúry zhoršili ruský výhľad

Medzinárodná agentúra Fitch v piatok zhoršila výhľad ratingu Ruska zo stabilného na negatívny. Vo štvrtok to urobila aj Standard & Poor's.

21.03.2014 08:31
debata (7)

Fitch upozornila Moskvu na možnosť zhoršenia známky úverovej spoľahlivosti, ktorú má teraz Rusko u Fitch na stupni BBB. Zmena výhľadu odráža možný vplyv sankcií na tamojšiu ekonomiku a podnikateľské prostredie , uviedla Fitch v dôvodovej správe.

„Vzhľadom na to, že banky a investori v USA a v Európskej únii sa môžu zdráhať požičiavať Rusku za súčasných podmienok, mohla by ekonomika spomaliť a súkromný sektor by mohol potrebovať pomoc úradov,“ uviedla Fitch vo vyhlásení. „Priamy dopad oznámených sankcií je v tejto chvíli nevýznamný, začlenenie Krymu do Ruskej federácie však pravdepodobne prinúti Európsku úniu a Spojené štáty k rozšíreniu sankcií,“ citovala z vyhlásenia agentúra AFP.

Už vo štvrtok upozornila Rusko na možnosť zhoršenia úverového ratingu konkurenčná ratingová agentúra Standard & Poor's.

Námestník ruského ministra financií, ktorého v piatok citovala agentúra Reuters, uviedol, že so zhoršením výhľadov nesúhlasí a nevidí žiadny dôvod k zhoršeniu úverovej spoľahlivosti Rus­ka.

Spojené štáty a v noci na piatok aj Európska únia v reakcii na krymskou krízu rozšírili cielené sankcie voči vybraným predstaviteľom Ruska. Prezident USA Barack Obama pritom pohrozil reštrikciami voči kľúčovým sektorom ruskej ekonomiky. Ruské akciové trhy po tomto varovaní začali piatkové obchodovanie poklesom. Index ruských akcií MICEX odpisoval 2,7 percenta. Dolárový index RTS strácal 3,5 percenta.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Rusko #Standard & Poor's