Nemecké firmy varujú pred tvrdými sankciami proti Rusku

Šéfovia niektorých veľkých nemeckých firiem varujú pred tvrdými hospodárskymi sankciami proti Rusku.

20.03.2014 10:55
debata (9)

Existuje riziko, že obe strany budú stupňovať sankčné opatrenia, čo by viedlo k rozvratu dlho budovaných hospodárskych a politických vzťahov, uviedol podpredseda predstavenstva najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank Jürgen Fitschen vo štvrtkovom vydaní denníka Bild.

Nádej na diplomatické vyriešenie konfliktu pre denník vyjadril šéf spoločnosti Adidas Herbert Hainer. Ten pripomenul, že výrobca športovej obuvi a oblečenia je na Ukrajine a v Rusku trhovým lídrom a v oboch krajinách zamestnáva vyše 11 tis. ľudí. Na zdržanlivý postoj vyzval aj generálny riaditeľ spoločnosti Deutsche Bahn Rüdiger Grube. Na diplomatickej úrovni treba podľa neho podniknúť všetky možné kroky v záujme zmierenia napätia.

Zatiaľ nie je jasné, či a kedy západné krajiny uvalia na Rusko hospodárske sankcie. Európska komisia sa síce pripravuje na „všetky eventuality“, rozširovať sankcie však podľa zdrojov agentúry Reuters nie je prvoradým cieľom únie. Brusel chce naopak presvedčiť Moskvu, aby pri kríze na Ukrajine ustúpila. Západné krajiny obviňujú Rusko, že v rozpore s medzinárodným právom anektovalo ukrajinský polostrov Krym, čo ruský prezident Vladimir Putin odmieta.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska únia #Rusko #Ukrajina