Štát zatiaľ neprevzal úplnú kontrolu nad SPP

Štát stále neprevzal úplnú kontrolu nad Slovenským plynárenským priemyslom (SPP). Podľa predbežných informácií by mohol štát prevziať 49-percentný podiel od spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) do konca marca.

20.03.2014 10:53
debata (1)

Ministerstvo hospodárstva SR sa však nechce vyjadrovať, či tento termín bude naplnený. "Rokovania nie sú ukončené, a preto nie je možné v súčasnosti poskytnúť viac informácií,“ povedal pre portál venergetike.sk hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič. Ministerstvo ako vykonávateľ akcionárskych práv 51-percentného podielu SPP však má na prevzatie akcií ešte dostatok času, keďže rámcová zmluva medzi rokujúcimi stranami podpísaná v decembri minulého roka platí až do konca tohto polroka. Najneskôr do tohto termínu by sa tak mala celá vec uzavrieť.

Prevzatie 100-percentného podielu SPP štátom limitujú viaceré odkladacie podmienky. Alfou a omegou celej transakcie je podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského uzavretie novej výhodnejšej zmluvy s ruským gigantom Gazprom. Už v súčasnosti sú podľa Malatinského s Gazpromom dohodnuté lepšie podmienky v porovnaní s pôvodnou dlhodobou zmluvou o odbere plynu podpísanou ešte v roku 2008. Malatinský na februárovom rokovaní parlamentného hospodárskeho výboru uviedol, že rokovania s ruským gigantom aj za účasti štátu pokračujú naďalej. Cieľom je vyrokovať ešte lepšie podmienky. Detaily rokovaní minister odmietol konkretizovať.

Kabinet Roberta Fica schválil prevzatie 49-percentného podielu SPP od českej spoločnosti EPH v septembri 2013. Štát má v pláne ovládnuť cenotvorbu zemného plynu pre odberateľov v najväčšom slovenskom dodávateľovi plynu. Jedinou cenou za prevzatie materskej spoločnosti SPP by malo byť prevzatie celého dlhu, ktorý podnik vygeneroval aj vďaka regulácii cien plynu v segmente domácnosti. Kroky vlády sa nepozdávali opozičným poslancom, ktorí sa pokúsili odvolať Roberta Fica z postu premiéra. To sa im však nepodarilo.

Česká spoločnosť EPH, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetinský a Petr Kellner a slovenská finančná skupina J&T, kúpila začiatkom minulého roka 49-percentný podiel SPP od bývalých akcionárov, spoločností GDF Suez a E.ON Ruhrgas, za 2,6 mld. eur. Začiatkom decembra sa objavili informácie, že zo spoločnosti EPH plánuje odísť podnikateľ Kellner. Ten chce predať svoj vyše 44-percentný podiel zvyšným akcionárom.

Slovenský plynárenský priemysel je energetická spoločnosť. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. SPP poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #EPH