Fed obmedzí nákupy dlhopisov o ďalších desať miliárd USD

Americká centrálna banka (Fed) na budúci mesiac opäť obmedzí svoju podpornú menovú politiku.

20.03.2014 07:24
debata

Menový výbor Fedu v stredu podľa očakávania rozhodol, že nákupy dlhopisov, ktoré majú stimulovať ekonomický rast, sa znížia o ďalších desať miliárd dolárov na 55 miliárd dolárov mesačne. Dvojdňové zasadnutie prvýkrát riadila nová šéfka Fedu Janet Yellenová.

Fed obmedzil nákup dlhopisov už tretí mesiac za sebou. Fed nakupuje dlhopisy v snahe zraziť nadol dlhodobé úrokové sadzby a zvýšiť výdavky, tvorbu pracovných miest a objem investícií. Banka vo vyhlásení tiež uviedla, že nebude naďalej považovať mieru nezamestnanosti za rozhodné meradlo sily ekonomiky a pri rozhodovaní o zvýšení úrokových sadzieb bude zvažovať širšiu škálu ukazovateľov. Taktiež sa už nebude držať svojho sľubu, že nezvýši hlavnú úrokovú sadzbu skôr, než miera nezamestnanosti klesne na 6,5 percenta.

V decembri 2012 Fed uviedol, že nebude uvažovať o zvýšení úrokových sadzieb skôr, než miera nezamestnanosti klesne najmenej na 6,5 percenta – ak inflácia zostane mierna. Pokles nezamestnanosti na túto úroveň sa v tom čase čakal niekedy v polovici roka 2015. Miera nezamestnanosti však klesá rýchlejšie, vo februári predstavovala 6,7 percenta, ale banka sa domnieva, že ekonomika stále nie je pripravená na zvýšenie nákladov na úvery.

Zo 16 predstaviteľov Fedu podľa najnovšieho prieskumu iba jeden verí, že by bolo primerané zvýšiť úrokové sadzby v tomto roku. Trinásť očakáva zvýšenie v budúcom roku a ďalší dvaja až v roku 2016. Akonáhle sa začne zvyšovanie sadzieb, čakajú potom rýchlejší rast než v ankete v decembri. Na konci roka 2015 by mohli dosiahnuť jedno percento a na konci 2016 potom 2,25 percenta.

Fed tiež zverejnil novú prognózu. Miera nezamestnanosti by mala podľa nej do konca roka 2015 klesnúť na 5,6 až 5,9 percenta. V decembri očakával pokles na 5,8 až 6,1 percenta, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #dolár #dlhopis