Štvrtý mobilný hráč spustí sieť

Už štvrtá mobilná sieť by mala na Slovensku začať fungovať začiatkom apríla. Spustí ju operátor, ktorý si povolenie na prevádzku vydražil koncom vlaňajška za asi 6,6 milióna eur. Denníku Pravda to potvrdil predseda predstavenstva spoločnosti Swan Juraj Ondriš. Zatiaľ však bude sieť fungovať v testovacom režime.

18.03.2014 10:46
debata

„Jednak tak splníme jednu z podmienok, ktorú máme v licencii na prevádzku. Okrem toho potrebujeme vyskúšať možnosti jednotlivých dodávateľov technológie,“ zdôvodnil Ondriš.

Signál novej siete bude zrejme možné zachytiť neďaleko sídla firmy, v bratislavskej Karlovej Vsi. „Pokryjeme relatívne malé územie, navyše do siete sa bežní ľudia zatiaľ nebudú môcť pripojiť, keďže komerčnú prevádzku ešte nespúšťame,“ vysvetľuje šéf Swanu. V rozhovore pre Pravdu sa v minulosti vyjadril, že prví zákazníci budú môcť služby využívať približne v septembri.

Zatiaľ tiež nie je jasné, aké ceny za telefonovanie, esemeskovanie či prenosy dát bude firma žiadať. Firma sa chce podľa prvých vyjadrení sústrediť najmä na ponuku pripojení do internetu. Licenciu totiž môže využiť na vybudovanie siete štvrtej generácie, vďaka ktorej možno surfovať po internete teoretickou rýchlosťou asi sto megabitov za sekundu. Takou rýchlosťou môžu v súčasnosti prenášať dáta ľudia v káblových sieťach vybudovaných v budovách.

Utajovanie cien operátor zdôvodňuje tým, že závisia od viacerých faktorov. Poplatky za služby však majú byť nízke. Ondriš totiž tvrdí, že ak by v súčasnosti fungujúci slovenskí operátori ponúkli také ceny ako Swan, klesli by im zisky.

Navyše mnoho používateľov aj na Slovensku už v súčasnosti mobilné siete využíva iba na prenos dát, pretože vďaka rôznym programom môžu zadarmo telefonovať či esemeskovať do celého sveta bez akýchkoľvek ďalších poplatkov. Stačí, aby protistrana mala nainštalovaný rovnaký program. Je však takmer isté, že traja starší operátori Swan predbehnú v ponuke superrýchleho mobilného internetu. Telekom i O2 už totiž najnovšiu technológiu začali nasadzovať a komerčnú ponuku internetu štvrtej generácie v dohľadnom čase predstaví aj Orange.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #mobilní operátori #Swan