Putina rozčúlili čísla: Ekonomický rast Ruska je neprijateľne slabý

Súčasný a očakávaný vývoj ruskej ekonomiky je podľa ruského prezidenta Vladimira Putina neprijateľne slabý.

12.03.2014 18:03
debata (32)

Putin to v stredu v Soči povedal popredným ekonomickým predstaviteľom krajiny. Ekonomika vlani vykázala najhorší výkon od recesie v roku 2009 a tento rok podľa prognóz zostane v útlme.

„Znovu zdôrazňujem, že terajšie rastové tempá, rovnako ako tie, ktorá vláda predpovedá, nás nemôžu uspokojovať,“ povedal Putin podľa agentúry Reuters guvernérke centrálnej banky Elvíre Nabiullinovej, ministrovi financií Antonovi Siluanovi, svojmu ekonomickému poradcovi Andrejovi Belousovovi a ďalším.

Rusko vlani prekvapil silný hospodársky útlm a jeho ekonomika spomalila rast na 1,3 percenta z tempa 3,4 percenta v roku 2012. Centrálna banka predpovedá pre tento rok rast 1,5 – 1,8 percenta a vláda dvojpercentný rast.

Niektorí ekonómovia ale odhadujú, že v prvom polroku by ruská ekonomika v dôsledku zapojenia sa Ruska do udalostí na Ukrajine mohla spadnúť do recesie. Vlani ekonomický rast oslabilo spomalenie spotreby a zastavenie rastu investícií.

Pád kurzu rubľa od začiatku roka už o desať percent navyše ohrozuje inflačný cieľ, ktorý centrálna banka pre tento rok stanovila na päť percent. „Musíme udržať infláciu na prijateľnej nízkej úrovni,“ povedal Putin.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP #Vladimir Putin