Slovenská ekonomika za svojim potenciálom mierne zaostáva

Slovenská ekonomika sa v súčasnosti nachádza zhruba 1 % pod svojim potenciálom. Konštatuje sa to v komentári Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá hľadala najlepší spôsob vyčísľovania potenciálneho produktu, na základe ktorého by sa mal neskôr určovať aj štrukturálny deficit.

11.03.2014 12:31
debata

Rada zatiaľ zvolila spriemerovanie dostupných metód, ktoré sú ale založené na iných modelových predpokladoch, ako aj iných dátach. "Takto vypočítaná produkčná medzera bude dôležitým vstupom pre vyčíslenie štrukturálneho salda a konsolidačného úsilia na Slovensku,“ píše sa v komentári rozpočtovej rady.

Podľa takto nastaveného modelu je pritom vidieť silnú konjunktúru a neudržateľné trendy predovšetkým v období rokov 1997–1998, kedy slovenské hospodárstvo pracovalo takmer 2 % nad svojim potenciálom a takisto tesne pred vypuknutím finančnej krízy v rokoch 2007 a 2008. Vtedy dokonca ekonomika bola nad svojim potenciálom takmer 4 %. Na druhej strane najsilnejšia recesia prišla hneď v roku 2009, kedy hospodárstvo za svojim potenciálnym produktom zaostávalo o vyše 3 %.

Hlavnou motiváciou na zlepšenie odhadov potenciálneho produktu a produkčnej medzery je podľa rozpočtovej rady najmä ratifikácia fiškálneho kompaktu a zmeny prijaté v Pakte stability a rastu. Na základe novej legislatívy bude totiž potrebné merať a vyhodnotiť, či nedochádza k nadmernej odchýlke štrukturálneho deficitu od strednodobého cieľa alebo od k nemu vedúcej trajektórie. Nadmerný odklon totiž môže spustiť korekčné mechanizmy, ktoré by mali zvýšiť príjmy v rozpočte alebo znížiť výdavky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť