Ukrajina dúfa, že peniaze z MMF budú už v apríli

Devízové ​​rezervy Ukrajiny nestačia na to, aby krajina tento rok pokryla všetky splátky dlhu. Povedal to v pondelok ukrajinský minister financií Oleksandr Šlapak.

10.03.2014 15:09
debata (16)

Vyjadril ale nádej, že Ukrajina už na budúci mesiac získa prvé peniaze z finančnej pomoci, o ktorej teraz rokuje s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

Ukrajina musí podľa Šlapaka do konca roka v rámci štátneho dlhu splatiť zhruba desať miliárd dolárov. Ak sa pripočítajú aj dlhy plynárenskej spoločnosti Naftogaz a štátneho podniku pre výstavbu diaľnic, nebudú devízové ​​rezervy na splátky stačiť, povedal podľa agentúry Reuters minister.

Podľa informácií z konca minulého mesiaca devízové ​​rezervy Ukrajiny predstavovali len asi 15 miliárd dolárov, zatiaľ čo ešte na začiatku februára dosahovali 17,8 miliardy dolárov. Kyjev už skôr odhadol, že Ukrajina by v tomto a budúcom roku mohla potrebovať zahraničnú pomoc v celkovej výške 35 miliárd dolárov.

Európska komisia minulý týždeň oznámila, že je pripravená Ukrajine poskytnúť v priebehu niekoľkých najbližších rokov finančnú pomoc najmenej 11 miliárd eur v podobe pôžičiek a záruk.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina