Britská BP sa v plnej miere postavila za svoje investície v Rusku

Britská ropná spoločnosť BP si v plnej miere stojí za svojimi investíciami v Rusku. Vyhlásil to v stredu generálny riaditeľ Bob Dudley. Povedal to v čase, keď americkí predstavitelia pohrozili krokmi, ktoré by ekonomicky izolovali Rusko za jeho intervenciu na ukrajinskom Kryme.

04.03.2014 21:08
debata (11)

BP je najväčším zahraničným investorom v ruskom ropnom sektore, kde vlani získala zhruba pätinu akcií v ruskej ropnej jednotke Rosnefť.

„Za svojimi investíciami v Rusku si absolútne stojíme,“ povedal Dudley na utorňajšom stretnutí s investormi. „Rosnefť vykázala tento rok dobré výsledky a je súčasťou nášho rozsiahleho portfólia,“ dodal podľa agentúry Reuters. Rusko sa na celosvetovej ťažbe ropy skupiny BP podieľa viac než štvrtinou a na firemných zásobách ropy a plynu má podiel viac ako tretinový.

Minister zahraničia USA John Kerry v utorok odsúdil postup Ruska voči Ukrajine ako „akt agresie“ a naznačil možnosť ekonomických sankcií. Pohrozil, že Moskva by sa pre svoje kroky mohla ocitnúť v izolácii.

BP v Rusku už v 90. rokoch vstúpila do spoločného podniku TNK – BP so skupinou ruských oligarchov, obe strany sa však v minulom desaťročí dostali do ostrých sporov. Američan Dudley, ktorý bol vtedy šéfom TNK – BP, musel preto v roku 2008 odísť z Ruska, kde sa bál o svoju bezpečnosť. Vlani rusko-britský podnik kúpila v rámci trojstrannej dohody Rosnefť, v ktorej tak BP získala podiel a strategický prístup na nové ruské náleziská ropy.

Dohoda bola podľa analytikov pre BP najlepším riešením, upozornilo sa ale na riziká politického zasahovania. Štátny podnik Rosnefť riadi Igor Sečin, spolupracovník prezidenta Vladimira Putina a jeden z architektov Putinovho zoštátnenia ropného sektora.

„Akvizícia TNK – BP Rosneft sa uskutočnila len pred 11 mesiacmi, bola to ale pozoruhodne rýchla integrácia, ktorá uvoľnila mnoho synergických efektov,“ povedal Dudley

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #BP #Ukrajina