Imuna chce časť výroby preniesť z Česka na Slovensko

Na východe Slovenska by mohol vyrásť nový pavilón na výrobu biofarmaceutického prípravku, ktorý slúži na podporu imunitnej reakcie organizmu.

04.03.2014 14:28
debata

Vybudovať ho plánuje farmaceutická spoločnosť Imuna Pharm, a.s. vo svojom areáli v Šarišských Michaľanoch, kde liečivá vyrába už niekoľko desaťročí. Vyplýva to z investičného zámeru, ktorý predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA). Spoločnosť plánuje začať s výstavbou pavilónu v auguste toho roka, do prevádzky by ho chcela uviesť o rok neskôr.

„Technologické a priestorové riešenie výrobných priestorov umožňujú ročne pripraviť cca 400 tis. dávok,“ konštatuje Imuna. Spoločnosť v súčasnosti vyrába prípravok v prenajatých priestoroch v Českej republike. Vybudovať pavilón vo svojich priestoroch sa rozhodla v rámci racionalizácie výrobných nákladov. Farmaceutická firma podotýka, že v Šarišských Michaľanoch má vhodné priestorové podmienky, potrebné inžinierske siete a kvalifikovaných pracovníkov. Celkové náklady na stavbu odhaduje na 9 miliónov eur.

Imuna Pharm a.s. sa zaoberá vývojom a výrobou infúznych roztokov, dialyzačných koncentrátov, dietetických prípravkov či vakcín. Obchodné zastúpenie má v Bielorusku, Bosne a Hercegovine, Bulharsku, Českej republike, Kosove, Macedónsku, Poľsku, Rusku, Srbsku a na Ukrajine. História spoločnosti sa začala písať ešte v roku 1953. Jej sídlom sú Šarišské Michaľany.

debata chyba
Viac na túto tému: #Imuna