Závislosť Európy od ruského plynu bude rásť, tvrdí Gazprom

Závislosť Európy od ruského zemného plynu sa bude v nasledujúcich rokoch zvyšovať a v dohľadnej perspektíve sa táto situácia nezmení. Môže za to znižovanie európskej ťažby. Na pondelkovom výročnom stretnutí s investormi to v Londýne vyhlásil podpredseda predstavenstva ruského monopolného výrobcu plynu Gazprom Alexander Medvedev.

03.03.2014 19:57
debata (7)

Vedenie Gazpromu žiarilo optimizmom, napriek hrozbe sankcií Európskej únie pre vojenský zásah Moskvy na Ukrajine a napriek prepadu akcií firmy na burze.

„Gazprom zvýšil podiel na európskom trhu, pretože európska domáca produkcia v krajinách, ako je Británia a Nórsko, klesala… nepozorujeme žiadne náznaky, že by sa táto situácia mala v dohľadnom čase zmeniť,“ povedal Medvedev.

Podiel Gazpromu na európskom trhu plynu vlani vzrástol na 30 percent z 25,6 percenta v roku 2012, uviedol Medvedev. „Európa jednoducho v žiadnom blízkom období nezíska dodávateľa plynu takého kalibru (ako je Rusko, Nórsko alebo Alžírsko),“ dodal. Vývoz ruského plynu do Európy zostane v nasledujúcich štyroch rokoch podľa Medvedeva tesne pod rekordnou úrovňou minulého roka v objeme 162,7 miliardy kubických metrov.

K situácii na Ukrajine sa manažéri Gazpromu v pondelok príliš nevyjadrovali, ubezpečili však, že tranzitné dodávky plynu cez túto krajinu zostávajú na bežnej úrovni. Medvedev poznamenal, že kým Rusko nevybuduje nový plynovod South Stream cez Balkán do Európy, bude cez Ukrajinu prúdiť do európskych krajín najmenej 70 miliárd kubíkov ročne, teda takmer polovica celkového ruského vývozu.

Rusko – ukrajinské vzťahy týkajúce sa dodávok plynu, sú pre Európu veľmi dôležité. Strety medzi Kyjevom a Moskvou spôsobili vážne narušenie dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu do Európy v rokoch 2006 a 2009.

Vďaka zlepšovaniu infraštruktúry a rozširovaniu zásobníkov v minulých rokoch a tiež vplyvom tohtoročnej miernej zimy, je ale teraz Európa na tranzite ruského plynu cez Ukrajinu závislá menej než v minulosti. Rusko môže zvýšené dodávky posielať plynovodom Nord Stream cez Baltické more aj plynovodom cez Bielorusko a Poľsko.

„Pre nízku mieru využitia kapacít je ukrajinská sieť plynovodov dnes menej dôležitá ako v minulosti,“ uviedla spoločnosť Bernstein Research.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Európa #Gazprom