Európske akcie strhla ukrajinská kríza prudko dole

Európske akcie začali nový týždeň výrazným poklesom a ich kľúčový index Euro STOXX 50 zaznamenal najvýraznejší denný prepad od vlaňajšieho júna.

03.03.2014 19:47
debata (8)

Za straty môže prehlbujúca sa kríze na Ukrajine. Najhoršie sa viedlo firmám, ktoré majú napojenie na Ukrajinu, ako je rakúska Raiffeisen Bank International.

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 oslabil o 2,2 percenta na 1318,24 bodu. Index popredných akciových titulov z eurozóny Euro STOXX 50 klesol o tri percentá na 3053,99 bodu a zaznamenal najvyšší pokles od vlaňajšieho 20. júna. Európske akcie nadviazali na pokles na ázijských trhoch.

„Investori podcenili riziká na Ukrajine. Víkendové udalosti znamenali pre trh veľké prebudenie,“ podotkol obchodník David Thebault z maklérskej spoločnosti Global Equities.

Na poklese indexu FTSEurofirst 300 sa podieľali predovšetkým bankové spoločnosti, a to najmä tie, ktoré pôsobia v Rusku a na Ukrajine. Napríklad rakúska banka Raiffeisen oslabila o 9,6 percenta. Akcie francúzskej automobilky Renault klesli o 5,4 percenta, dánsky pivovar Carlsberg odpísal 5,3 percenta. Obidva podniky majú silné postavenie v Rusku.

Obchodník Andreas Clenow z finančnej spoločnosti ACIES Asset Management predpokladá, že v najbližších týždňoch sa objaví politické riešenie ukrajinskej krízy, ktoré by mohlo akciovým trhom pomôcť obnoviť rastový trend.

„Jeden alebo dva týždne to bude hrozivé. Očakávam však, že z geopolitického aj z ekonomického hľadiska to počas niekoľkých týždňov prejde,“ vyhlásil.

Kríza na Ukrajine má negatívne dôsledky aj na poľské akcie. Hlavný index poľskej burzy WIG 20 sa pre ukrajinskú kríze prepadol o 5,1 percenta a dole zamieril aj poľský zlotý. "

Vidíme tu efekt Ukrajiny. Trh teraz reaguje prehnane, ak ale dôjde k eskalácii konfliktu, je možný ďalší pokles," uviedol analytik Lukasz Bugaj z maklérskej firmy DM BOS.

Ruský parlament v sobotu schválil zámer prezidenta Vladimira Putina nasadiť na Ukrajine vojakov a ruská armáda prakticky prevzala kontrolu nad ukrajinským polostrovom Krym, kde väčšinu obyvateľov tvoria Rusi. Trhy znepokojilo varovanie Washingtonu a ďalších vlád, že Moskva by po tomto kroku mohla čeliť ekonomickým sankciám.

„Ak sa situácia vystupňuje, vybrala by si ekonomická vojna s Ruskom daň od svetovej ekonomiky,“ uviedol podľa agentúry AP analytik Carl Weinberg z poradenskej spoločnosti High Frequency Economics.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #akcia #Európa #burzy