Pád ruského rubľa musela brzdiť centrálna banka

Ruská centrálna banka podľa odhadu dílerov na devízovom trhu v pondelok predala zahraničné meny v objeme, ktorý sa odhaduje až na 10 mld. USD s cieľom zastaviť prudký pokles rubľa.

03.03.2014 18:08
debata (5)

Na podporu národnej meny tak banka vynaložila 2 % svojich zlatých a devízových rezerv. „Dnes sa predali zahraničné meny v hodnote zhruba 11 mld. USD, pričom v hodnote približne 10 mld. USD ich predala centrálna banka,“ povedal Michail Palej, díler VTB Capital.

Ruská centrálna banka zverejňuje informácie o svojich intervenciách na devízových trhoch až po dvoch dňoch. Do 10:50 GMT rubeľ voči doláru v porovnaní s predošlým obchodovacím dňom oslabil o 2,1 % na úroveň 36,49 RUB/USD. Podľa nedávnych údajov mala centrálna banka Ruska devízové rezervy v hodnote 493,4 mld. USD. V záujme podpory rubľa centrálna banka krajiny v pondelok rozhodla aj o zvýšení základnej úrokovej sadzby o 1,5 percentu­álneho bodu. Základná týždňová refinančná sadzba sa zvýšila na 7 % z predchádzajúcej úrovne 5,5 % s okamžitou platnosťou.

Rusko v uplynulých dňoch vyvolalo medzinárodnú krízu, keďže vyslalo svoje ozbrojené sily na ukrajinský polostrov Krym. Ukrajina reagovala vyhlásením najvyššej pohotovosti svojej armády. Západní lídri vyzvali Moskvu, aby rešpektovala ukrajinskú suverenitu. V reakcii na vojenskú intervenciu Ruska na Ukrajine v pondelok o 10 % oslabil moskovský akciový trh. Ukrajinská hrivna klesla na nové rekordné minimum 11,65 UAH/USD.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #trhy #Ukrajina #rubeľ