Ruský gigant Rosnefť zrejme získa ďalšiu rafinériu na Ukrajine

Spoločnosť Rosnefť, ktorá je ruskou najväčšou ropnou firmou, by mohla kúpiť rafinériu v ukrajinskej Odese, ktorú získala ruská štátna banka VTB pre nesplatené záväzky predošlého majiteľa. Uviedol to v pondelok denník Kommersant.

03.03.2014 11:27
pumpa, benzín, nafta, palivá Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Rosnefť už v súčasnosti kontroluje druhú najväčšiu ukrajinskú rafinériu Lysyčansk. Rafinériu v Odese vlani predala druhá najväčšia ruská ropná firma Lukoil ukrajinskej VETEK Group, ktorej vlastníkom je ukrajinský multimilionár Serhij Kurčenko. Spoločnosť VETEK rýchlo rástla za prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý prišiel o moc minulý mesiac.

Kommersant uviedol, že dohoda o predaji rafinérie v Odese sa dosiahla minulý týždeň a transakcia by sa mohla uzavrieť v najbližšej budúcnosti. Kurčenko, ktorý z Ukrajiny odišiel minulý mesiac, podľa denníka nie je schopný splatiť peňažnému ústavu VTB úver na kúpu rafinérie a preto ju odovzdal banke. Rafinéria minulý týždeň informovala, že v marci pravdepodobne pre údržbu preruší prevádzku. Zároveň uviedla, že spracúva ropu zo zásob a v najbližšej budúcnosti neočakáva nové dodávky.

Rusko v uplynulých dňoch vyvolalo medzinárodnú krízu, keďže vyslalo svoje ozbrojené sily na ukrajinský polostrov Krym. Ukrajina reagovala vyhlásením najvyššej pohotovosti svojej armády. Západní lídri vyzvali Moskvu, aby rešpektovala ukrajinskú suverenitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Rosnefť