Štáty G20 chcú zvýšiť výkonnosť ekonomík o dva bilióny USD

Ministri financií a predstavitelia centrálnych bánk skupiny 20 najväčších ekonomík sveta (G20) sa dohodli na podpore ekonomického rastu.

23.02.2014 19:54
debata

V nasledujúcich piatich rokoch chcú zvýšiť globálny hrubý domáci produkt o viac ako dva bilióny USD. Vďaka vyššiemu rastu by mohli vzniknúť desiatky miliónov nových pracovných miest. Krajiny takisto zavedú prísnejšie pravidlá zdaňovania nadnárodných firiem. Vyplýva to z komuniké zverejneného na záver dvojdňového zasadnutia.

„Budeme rozvíjať ambiciózne, ale realistické politiky s cieľom zvýšiť naše celkové HDP v najbližších piatich rokoch o viac ako dve percentá nad trajektóriu odvodenú zo súčasných politík,“ píše sa vo vyhlásení. Austrálsky minister financií Joe Hockey k tomu dodal, že je to vôbec prvýkrát, čo sa skupina dohodla na reálnych číslach, ktoré chce dosiahnuť.

V roku 2012 hodnota svetového HDP predstavovala približne 72 biliónov USD. Stanovený cieľ pre zrýchlenie ekonomického rastu zodpovedá zhruba vlaňajšiemu HDP ôsmej najväčšie ekonomiky sveta – Ruska.

Skupina zatiaľ nemá presný plán, ako by jednotlivé krajiny mali k rastu prispieť. Krajiny by mali teraz začať pracovať na akčnom pláne a rastovej stratégii, ktoré predstavia na ďalšom zasadnutí predstaviteľov G20 v novembri v Brisbane. K rastu majú prispieť rôzne opatrenia, ako podpora investícií a obchodu či štrukturálne reformy.

Dohoda na určitom cieli je pre skupinu krok vpred. V minulosti sa členovia G20 neboli schopní dohodnúť na cieľoch fiškálnej politiky či výške bilancie bežného účtu. Je to tiež veľká zmena vzhľadom na predošlé rokovania, keď sa debata točila okolo toho, či sa zamerať na rast alebo rozpočtové úspory.

Stretnutie neprinieslo žiadne konrétne záväzky pomoci rozvíjajúcim sa krajinám, ktoré čelia nestabilite na ich finančných trhoch. Turbulencie súvisia s rozhodnutím centrálnej banky USA (Fed) začať postupne obmedzovať svoje stimulačné opatrenia. Krajiny sa len dohodli, že by mali spolu hovoriť o svojich krokoch a spolupracovať, aby ich rozhodnutia nemali negatívny dopad na iné krajiny.

Ministri sa tiež zhodli, že je potrebné vytvoriť prísnejšie pravidlá pre cezhraničné zdanenie firiem, aby sa zaplnila medzera, ktorá umožňuje nadnárodným firmám ako Starbucks, Google, Apple či Amazon vyhýbať sa plateniu daní. Skupina schválila súbor spoločných noriem o zdieľaní informácií o bankových účtoch a automatickej výmene informácií medzi členmi, ktoré majú vstúpiť do platnosti do konca roka 2015.

Finančné trhy sa obávali možných sporov medzi rozvinutými a rozvíjajúcimi sa ekonomikami. Nič však nenaznačuje, že by víkendové stretnutie v pondelok trhy rozkolísalo .

Skupina G20 zahŕňa najväčšie priemyselné a rozvíjajúce sa ekonomiky sveta od Spojených štátov po Saudskú Arábiu a Čínu. Tieto krajiny sa na globálnej ekonomike podieľajú 85 percentami. Medzinárodný menový fond odhaduje, že globálna ekonomika tento rok vzrastie o 3,7 percenta. Plán G20 by mal zvýšiť v nasledujúcich piatich rokoch rast HDP o pol percentuálneho bodu ročne.

debata chyba
Viac na túto tému: #G20