NDS chce spoznať, kadiaľ stavať diaľnice na východe

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) vyhlásila verejnú súťaž na vypracovanie štúdie realizovateľnosti výstavby úsekov rýchlostných ciest a diaľnic v okolí Prešova a Košíc.

23.02.2014 12:03
debata (1)

Štúdia realizovateľnosti má preveriť vhodnosť, optimálnosť a obhájiteľnosť súčasných navrhovaných riešení v koridore plánovaných úsekov rýchlostnej cesty R4 Prešov severný obchvat, diaľnice D1 Prešov, západ – juh, D1 Prešov – Budimír (úsek je už v prevádzke), D1 Budimír – Bidovce a R2 Košice, Šaca – Košické Olšany v celkovej dĺžke okolo 73 kilometrov. Predpokladaná cena za dodanie štúdie realizovateľnosti je 400 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty a vybraný dodávateľ ju má pripraviť za štyri mesiace. Podľa údajov vo Vestníku verejného obstarávania ponuky sa majú otvárať 27. marca.

„Účelom a cieľom štúdie realizovateľnosti je na základe všetkých dostupných údajov, výsledkov smerového dopravného prieskumu v mestách Prešov a Košice zhodnotenie súčasného stavu jestvujúcej cestnej siete, zadefinovanie súčasných problémov na dopravnej sieti a variantné návrhy čo najefektívnejšieho spôsobu riešenia súčasných dopravných problémov v záujmovom území,“ oznámila NDS.

Navrhované varianty musia zohľadňovať nielen v súčasnosti pripravované dokumentácie uvedených stavieb, ale musia vyhľadávať aj nové riešenia a varianty trás, postupu výstavby, jednotlivých etáp pri výstavbe a preverenie optimálnosti navrhovaných technických riešení z pohľadu technického, ekonomického, environmentálneho a sociálneho. V rámci prípravy podkladov pre štúdiu je potrebné v spomínanom koridore zohľadniť aj vplyv ostatných pripravovaných, resp. realizovaných stavieb v pôsobnosti iných správcov komunikácií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlostná cesta #diaľnice #NDS