Automobilka Tesla potvrdila rokovanie s Apple

Výrobca elektrických áut Tesla Motors mal rozhovory s technologickou spoločnosťou Apple. V televízii Bloomberg TV to vo štvrtok povedal generálny riaditeľ automobilky Elon Musk.

20.02.2014 20:49
Tesla Model S Foto:
Tesla Model S
debata

Nechcel ale komentovať, či sa tieto rozhovory točili okolo prípadnej akvizície. Denník San Francisco Chronicle v nedeľu napísal, že sa Musk vlani stretol so šéfom spoločnosti Apple pre fúzie a akvizície. To vyvolalo špekulácie o budúcnosti Tesly.

Apple má teraz k dispozícii 158,8 miliardy dolárov v hotovosti a rýchlo speňažiteľných aktívach. Trhová kapitalizácia Tesly je zhruba 26 miliárd USD, len počas štvrtku sa vďaka rastu akcií firmy zvýšila skoro o desať percent.

Forbes na svojich internetových stránkach upozornil, že výrobcovia automobilov majú vo všeobecnosti problémy udržať krok so zrýchľujúcim sa tempom inovácií vo svete mobilných prístrojov, kde dĺžka cyklu vývoja môže byť iba štvrtinou dĺžky bežného cyklu vývoja nového vozidla. Už dlho sa špekuluje, že Tesla by mohla byť logicky iniciátorom zbližovania áut a mobilov.

Musk v rozhovore tiež vyhlásil, že Tesla v počiatkoch zvažovala, že by vo svojich autách využila operačný systém Android od Google, to však bolo v začiatkoch Androidu. Poznamenal tiež, že by Tesla mohla byť prvou firmou, ktorá príde na trh s obdobou autopilota používaného u lietadiel.

Tesla v noci na štvrtok uviedla, že predala v poslednom štvrťroku minulého roka rekordných takmer 6900 vozidiel Model S. Tesla síce vykázala štvrťročnú stratu 16,3 milióna USD, tá ale klesla z predvlaňajších porovnateľných 89,9 milióna USD. Tržby sa viac ako zdvojnásobili na 615,2 milióna USD. Za celý tento rok chce Tesla predať viac ako 35 000 vozidiel, čo by bolo o 55 percent viac ako vlani.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Tesla Motors