Ukrajinský Naftogaz splatil časť dlhu za dodávky ruského plynu

Ukrajinský štátny energetický podnik Naftogaz splatil ruskej spoločnosti Gazprom 1,28 miliardy dolárov z dlhu za vlaňajšie dodávky plynu.

18.02.2014 14:04
Plyn Foto:
Ilustračné foto
debata

Agentúre Reuters to v utorok povedal zdroj z ukrajinskej vlády. Dodal však, že Naftogaz stále dlhuje Gazpromu za minulý rok a tohtoročný január 1,66 miliardy dolárov.

„Naftogaz tento zvyšok splatí v blízkej budúcnosti,“ uviedol zdroj. Začiatkom mesiaca Naftogaz varoval, že možno nebude schopný zaplatiť za dodávky ruského plynu načas. Moskva následne vyjadrila znepokojenie ohľadom rastu ukrajinských dlhov za dodávky ruského plynu. Dodala však, že to nepovažuje za dôvod k zmene súčasnej zmluvy.

Ruský prezident Vladimir Putin sa na konci minulého roka dohodol s ukrajinským náprotivkom Viktorom Janukovyčom na znížení ceny ruského zemného plynu pre Ukrajinu o tretinu a na pôžičke 15 miliárd dolárov pre Kyjev. Táto dohoda nasledovala po tom, čo ukrajinská vláda odstúpila od podpisu asociačnej dohody s Európskou úniou.

Rusko – ukrajinské vzťahy týkajúce sa dodávok plynu sú dôležité aj pre Európu, ktorá dovozom ruského plynu pokrýva približne štvrtinu svojho dopytu po tejto strategickej surovine. Strety medzi Kyjevom a Moskvou spôsobili vážne narušenie dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu do Európy v rokoch 2006 a 2009. Členské krajiny EÚ Bulharsko a Slovensko zostali tak v čase hlbokej krízy bez plynu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Naftogaz